Evenimentul Zilei > Justitie > Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat. O nouă înfrângere pentru Parchetul General. A scăpat de acuzația de abuz în serviciu
Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat. O nouă înfrângere pentru Parchetul General. A scăpat de acuzația de abuz în serviciu

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat. O nouă înfrângere pentru Parchetul General. A scăpat de acuzația de abuz în serviciu

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, marți, achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu. Este vorba despre dosarul în care fostul  preşedinte al Senatului a fost trimis în judecată în decembrie 2020, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta din urmă avea o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.

Dosarul îl viza și pe senatorul PSD de Giurgiu, Cristian Marciu. Senatorul Marciu a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă.

Cristian Marciu a fost declarat incompatibil pentru ca a făcut afaceri cu Consiliul Judetean Girgiu, în perioada 2008-2012, el fiind consilier județean. Potrivit legii, pentru acest lucru, Marciu trebuia să piardă de îndată orice funcție publică și să nu mai poată ocupa o alta, vreme de 3 ani. De altfel, în martie 2017, la 2 ani de la rămânerea definitivă a deciziei judecătorești, ANI a cerut Senatului să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu, scrie g4media.ro.

Minuta ședinței de marți

„În baza art. 16 alin. (1) litera 1) Cod procedură penală, achită inc. Popescu Tăriceanu Călin pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) Cod Penal.

În baza art. 16 alin (1) litera b) teza I Cod procedură penală, achită inc. Popescu Tăriceanu Călin pentru complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale, prevăzută de art. 48 alin. (1) Cod penal raportat la art. 258 alin. (1) Cod Penal.

În baza art. 16 alin. 1 litera b) teza I. Cod procedură penală, achită inc. Marciu Ovidiu Cristian Dan pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, prevăzută de art. 258 alin. (1) Cod Penal.

În baza art. 397 alin (1) Cod procedură penală raportat la art. 19 cod procedură penală respinge acțiunea civilă privind pretențiile formulate prin constituirea de parte civilă de către Matei Cristian.

Conform art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Cu apel termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunțată în ședință publică, azi, 07 decembrie 2021”, se arată în minută.

Sentința nu este definitivă.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: