Evenimentul Zilei > Justitie > Românii vor plăti pentru un grav abuz al procurorilor DNA. Sentința a fost deja dată
Românii vor plăti pentru un grav abuz al procurorilor DNA. Sentința a fost deja dată

Românii vor plăti pentru un grav abuz al procurorilor DNA. Sentința a fost deja dată

Fostul procuror general al Curții de Apel Ploiești, Liviu Tudose, a câștigat un proces ca urmare a unor abuzuri ale DNA.

Tudose a fost trimis în judecată într-un dosar alături de Sebastian Ghiță, iar ulterior a fost achitat ca urmare a unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Ulterior, fostul procuror general Liviu Tudose a dat în judecată Statul Român și Direcția Generală Anticorupție, pentru daune morale ca urmare a arestării nelegale. Sentința a fost emisă în cursul zilei de miercuri, 24 noiembrie 2021.

„Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 150.000 lei reprezentând daune morale cauzate prin reţinerea şi arestarea nelegală a reclamantului şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până la plata efectivă. Obligă pârâtul la plata sumei de 14.643,38 lei reprezentând daune materiale constând în cheltuieli cu asistenţa juridică în cursul procesului penal în legătură cu măsurile preventive de libertate şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până la plata efectivă”, se arată decizia instanței.

De asemenea, Liviu Tudose s-a judecat și cu cei de la DNA care l-au reținut iar ulterior au cerut arestarea lui, deși știau că la dosar nu există probe suficiente.

„Admite în parte acţiunea precizată formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâta DNA. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 25.000 lei cu titlu de daune morale reprezentând repararea prejudiciului cauzat, precum şi la plata dobânzii legale de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la momentul plăţii efective”, se arată în decizia publicată pe portalul instanţelor.

Arestat și ulterior achitat

Liviu Tudose a fost arestat, supus presiunilor, umilit și torturat pshihic. Mai apoi și-a găsit dreptatea în instanța de judecată, el fiind achitat în dosarele care i-au fost întocmite. Un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Liviu Tudose nu se face vinovat de acuzațiile care i se aduc de către cei de la DNA.

Fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a fost arestat într-un dosar mai mare, alături de alți procurori, ofițeri de poliție, etc.

„În perioada iunie 2013- primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, inculpatul Tudose Liviu Mihail a permis accesul deputatului Ghiță Sebastian Aurelian la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în scopul obținerii unor funcții de conducere în cadrul unor instituții publice pentru sine, dar și în scopul zădărnicirii urmăririi penale efectuată în cauza menționată. Scopul respectiv era urmărit atât de inculpații din dosarul menționat, cât și de deputatul Ghiță Sebastian Aurelian, pentru protejarea intereselor economico – financiare ale unor persoane fizice și firme cercetate în cauză”, se arată în rechizitoriu.

Toate aceste afirmații s-au dovedit a fi neadevărate.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: