Calendar Ortodox, 2 iulie. Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, apărător al creștinătății
- Nicolae Comănescu
- 2 iulie 2024, 06:44
Calendar Ortodox. La data de 2 iulie, este pomenit Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, domnitor al Moldovei între ani anii 1457-1504. Domnul Moldovei a fost ca cunoscut apărător al creștinătății.
Pe data de 2 iulie în calendarul creștin ortodox enoriașii îl prăznuiesc pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, domnitor al Moldovei între ani anii 1457-1504. Domnitorul a fost considerat pe timpul vieții sale un sfânt de către popor pentru că era foarte apropiat de Dumnezeu. De asemenea, moldovenii i-au apreciat și curajul său. Ștefan cel Mare s-a născut în anul 1433, la Borzești.
Tatăl Sfântului Ștefan cel Mare a fost Bogdan al II-lea, domn al Moldovei între anii 1449-1451, din familia domnitoare moldoveană a Mușatinilor. Domnitorul Moldovei a fost obligat să plece din Moldova în octombrie 1451, atunci când tatăl său a fost ucis, la Reuseni, de Petru al III-lea Aron. Mitropolitul Teoctist l-a desemnat domnitor al Moldovei în anul 1457. Ștefan cel Mare a domnit timp de 47 ani.
Voievodul Ștefan cel Mare a disputat 36 de bătălii, dintre care a câștigat 34. Domnitorul Moldovei a ieșit victorios din luptele purtate împotriva regilor Ungariei (Baia, 1467) și Poloniei (Codrii Cosminului, 1497). Cele două înfrângeri ale sale au fost cea de la Chilia, în anul 1462, și cea de Războieni-Valea Albă, în anul 1476. Ștefan cel Mare a fost canonizat la inițiativa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992. Din acel moment a fost prăznuit de creștini în fiecare an pe data de 2 iulie 2022, potrivit creștin-ortodox.ro.
Calendar Ortodox. Rugăciune către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare
„Sfinte Ștefane Voievod, apărător al poporului român și grabnic folositor al tuturor creștinilor, ascultă rugăciunea pe care o înălțăm către tine, noi, nevrednicii. Cunoaștem îndrăznirea pe care ai dobândit-o prin multe osteneli către Bunul Dumnezeu, Care ți-a ascultat rugăciunile tale. Drept aceea, te rugăm să ne auzi și tu pe noi când cerem ajutorul tău.
Ocrotește bisericile și mănăstirile în pace, întărește credința slăbită de ispitele acestui veac, surpă eresurile, luminează ocârmuitorii, dă vitejie ostașilor, iar nouă tuturor luminează-ne calea mântuirii, ca împreună cu tine în locașurile cele cerești să ne bucurăm în vecii vecilor. Amin”.