Calendar ortodox, 17 februarie. Sfântul Mucenic Teodor Tiron, cel care a fost ars de viu
- Emma Cristescu
- 17 februarie 2023, 06:17
Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron pe 17 februarie. El a fost ars de viu de păgâni pentru că a refuzat să renunțe la credința sa.
Calendar ortodox. Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron pe 17 februarie. El a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, pătimind în vremea împăraților Maximian și Maximin. A fost ofițer în armata romană în legiunea Tironilor formată din ostaşi tineri (de aici şi numele de Teodor Tiron ce-l poartă) sub conducerea generalului Vringa.
Sfântul Mare mucenic Teodor Tiron comanda o cohortă de 893 de ostaşi, cei mai buni dintre toţi ostaşii legiunii (care numărau peste 5 000 de soldaţi) şi aceştia se numeau margariţi. În toamna anului 304, legiunea este mutată din Siria în Amasia, capitala Pontului, oraş aşezat la 85 de km de Marea Neagră. Ostașii au fost obligați aducă jertfă zeiţei Cibela, dar Sfântul Tiron a refuzat și a spus în faţa comandantului Vringa că este creştin.
În noaptea aia, Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron a incendiata templul zeiţei Cibele şi a fost prins și dus înaintea guvernatorului Puplie. El a refuzat să se lepede de Hristos și a fost ars de viu pe 17 februarie, anul 304.
Moaştele Sfântului Tiron au fost aduse la Evhaita la Brindisi, în Italia.
Rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron
Astăzi, creștinii pot să rostească o rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron.
„Troparul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, glasul al 4-lea:
Mari sunt faptele credinţei! În izvorul văpăii ca într-o apă de odihnă Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat. Că în foc cu totul fiind ars, ca o pâine plăcută Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugăciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mântuieşte sufletele noastre.
Cântarea 1, glasul al 8-lea
Irmosul:
Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând israeliteanul, striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.
Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor Tiron, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Luptând până la capăt, mucenice al lui Hristos, lupta cea Dumnezeiască şi călătoria săvârşind-o, păzind credinţa, ai aflat cununa Dumnezeieştii Dreptăţi.
Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor Tiron, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Făcându-te dănţuitor ceresc împreună cu cei fără de trupuri, mărite, izbăveşte de primejdii şi de necazuri pe cei de pe pământ, care te cheamă într-ajutor.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Luând de la Hristos Mărirea cea mai presus de fire, purtătorule de chinuri, înconjori tot pământul smulgând din nevoi pe toţi cei ce întru credinţă cu evlavie te laudă pe tine.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ceea ce în chip de negrăit ai născut pe Înţelepciunea şi Cuvântul Tatălui, tămăduieşte rana cea cumplită a sufletului meu şi potoleşte durerea inimii mele.
Cântarea a 3-a
Irmosul:
Tu eşti Întărirea celor ce aleargă la Tine, Doamne; Tu eşti Lumina celor întunecaţi; şi pe Tine Te laudă duhul meu.
Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor Tiron, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Nu te-a înspăimântat focul chinurilor; pentru aceea faci să înceteze focul ispitelor, pentru cei ce aleargă la tine, Fericite Teodor.
Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor Tiron, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu rugăciunile tale scapă-mă de necazul care mă cuprinde, mucenice al lui Hristos, netezindu-mi toată calea cea aspră a vieţii.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Toată inima mea şi cugetul şi sufletul le îndrept către tine, având trebuinţă de ajutorul tău, purtătorule de chinuri.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Încetează-mi tulburarea cugetului cea neîncetată, Preacurată Maică a lui Dumnezeu, îndreptându-mi mişcarea către Fiul tău.
Irmosul:
Tu eşti Întărirea celor ce aleargă la Tine, Doamne; Tu eşti Lumina celor întunecaţi; şi pe Tine Te laudă duhul meu”, potrivit Doxologia.