Calendar Ortodox, 12 februarie. Sfântul Meletie, ocrotitorul persoanelor fără auz. Sărbătoare cu cruce roșie

Calendar Ortodox, 12 februarie. Sfântul Meletie, ocrotitorul persoanelor fără auz. Sărbătoare cu cruce roșie Sursa: doxologia.ro

În calendarul ortodox, Sfântul Meletie este pomenit pe data de 12 februarie. Arhiepiscopul Antiohiei celei mari a trăit între anii 310-381 și este considerat ocrotitorul persoanelor fără auz.

Sfântul Meletie este cinstit în fiecare an în calendarul creștin ortodox pe data de 12 februarie. Ierarhul s-a născut într-o familie de creștini, în Armenia Mare. El a trăit între anii 310-381. El fost ales episcop al cetății Sevastia, apoi în Veria Siriei. Ulterior, a fost numit arhiepiscop al Antiohiei, în locul lui Eudoxie care devenit patriarh al Constantinopolului. Sfântul a fost primit cu evlavie în cetate, iar mulți credincioși au decis să își boteze copiii cu numele lui.

Ierarhul a fost alungat din funcția de episcop de eretici. Meletie a fost chemat din nou în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363). Arhiepiscopul Antiohiei celei mari a fost alungat din nou după ce împăratul a îmbrățisat credința păgână, dar s-a reîntors în timpul împăratului Iovian. Meletie a fost izgonit în timpul următorului conducător, Valens, dar el s-a întors și de această dată în Antiohia. Cel care l-a adus înapoi a fost împăratul Graţian (373-383).

Sfântul Meletie l-a botezat pe Sfântul Ioan Gură de Aur

Sfântul Ierarh Meletie a trăit în aceeași perioadă cu Sfinții Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Arhiepiscopul Antiohiei a fost cel cae l-a botezat pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Tot el l-a hirotonit diacon pe Sfântul Vasile cel Mare în timpul celui de-al doilea Sinod Ecumenic. În plus, ierarhul l-a numit pe Sfântul Grigore Teologul în funcția de patriarh al Constantinopolului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfântul Meletie a fost ales, în 381, președintele al Sinodului al II-lea Ecumenic. Ierarhul este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz pentru că a vorbit prin semne în legătură cu Sfânta Treime când un eretic i-a acoperit gura. Meletie a murit chiar în timpul lucrărilor Sinodului, în 381, și a fost îngropat în Biserica Sfinţilor din Constantinopol. Moaştele sale au fost duse în Antiohia după o perioadă de timp.

Tot în această zi se mai face pomenirea și a altor sfinți. Este vorba de Sfinții Satornic şi Plutin, care de sabie s-au săvârşit, și sfântul noului mucenic Hristea grădinarul, care a mărturisit în Constantinopol, la anul 1748, şi a murit de sabie, potrivit calendar-ortodox.ro.