Biserica Ortodoxă s-a implicat activ în ajutorarea refugiaților ucraineni. Patriarhul Daniel le-a mulțumit românilor

Biserica Ortodoxă s-a implicat activ în ajutorarea refugiaților ucraineni. Patriarhul Daniel le-a mulțumit românilorSursa foto: Razvan Valcaneantu / EEC

Campania de ajutorare a refugiaților din Ucraina, lansată de Biserica Ortodoxă Română, a fost un mare succes. După data de 24 februarie 2022, pe teritoriul României au ajuns peste 2.5 milioane de persoane care au primit ajutor sub diferite forme.

Patriarhul Daniel a declarat că au fost adunați peste 8.7 milioane de lei, bani care au ajuns la refugiații ucraineni.

”S-a dovedit că poporul român este milostiv. A fost un ajutor umanitar exemplar. Sigur, era bine să nu fi avut astfel de ocazii dureroase, dar fiindcă totuși au avut loc, s-a dovedit că poporul român, profund creștinat, este și milostiv. Și această milostivire, această sensibilitate față de omul aflat în suferință s-a exprimat și în dărnicie, în bunătate, în sensibilitate deosebită pentru a ajuta pe vecinii care se află într-o situație foarte dramatică", a declarat Patriarhul României.

Bilanțul a fost prezentat la Consiliul Național Bisericesc, unde Patriarhul Daniel a făcut o prezentare a campaniei umanitare și a rezultatelor peste așteptări obținute.

Biserica s-a implicat activ

În total, peste 7.000 de preoți, călugări și personal bisericesc s-a implicat activ în ajutorarea refugiaților ucraineni. S-a lucrat activ și cu rezultate foarte bine. Primele spații puse la dispoziția refugiaților au fost cele ale Bisericii Ordotoxe din România, din cadrul mănăstirilor sau altor așezăminte sociale.

”În punctele de frontieră cu flux mare de refugiați ucraineni, asistența a fost asigurată non-stop de echipe ale Bisericii Ortodoxe Române care au lucrat în ture de câte 8 ore. Numărul locurilor de cazare identificate a fost de 18.509, dintre care 75% cu servicii de masă incluse, numărul celor cazați fiind de 13.231 persoane”, sunt câteva date statistice ale campaniei umanitare de succes derulată de Biserica Ortodoxă din România.

”Evidențiem, în mod deosebit, deschiderea și rapiditatea cu care s‑au organizat mănăstirile, parohiile, centrele sociale, precum și credincioșii creștin-ortodocși români pentru a găzdui refugiații, în multe cazuri, familiile refugiate având copii mici”, a mai spus Preafericitul Patriarh Daniel.

Transporturi umanitare spre Ucraine

O altă componentă a campaniei umanitare a vizat colectarea și transportul de ajutoare spre diferite zone din Ucraina, unde era mai mare nevoia.

Astfel, au fost efectuate 446 de transporturi umanitare pe teritoriul României, 142 spre Ucraina, și 38 în Republica Moldova.

De asemeneea, prin intermediul Federației Filantropia a Patriarhiei Române s-au adunat 5,3 milioane lei, bani care au ajuns la sinistrați sub formă de ajutoare.

Un alt nivel de implicare a clerului ortodox în această campanie umanitare, se referă la donarea de sânge, făcută de 3.198 persoane.