Calendar Ortodox, 10 februarie. Sfântul Haralambie, făcător de minuni și apărător de boli
- Nicolae Comănescu
- 10 februarie 2024, 06:16
Calendar Ortodox. Sfântul Haralambie este pomenit pe data de 10 februarie. Este cunoscut ca făcător de minuni și apărător de boli. Sfântul a fost prețuit de credincioși pentru predicile sale.
Calendar Ortodox. Azi e sărbătorit Sfântul Mucenic Haralambie. Această zi este marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox. Sfântul a fost episcop în Cetatea Magneziei din Asia Mică, Turcia de astăzi. Mucenicul a răspândit creștinismul în acele regiuni ale lumii și i-a condus pe localnicii din acea zonă pe calea mântuirii. Sfântul Haralambie a fost arestat în perioada împăratului Septimiu Sever (193-211).
În acea vreme au fost prigoniți foarte mulți creștini. Haralambie a refuzat să se închine la zei și a spus că nu va renunța la credința în Hristos. Ulterior, el a fost chinuit și condamnat la moarte prin decapitare. Mucenicul Haralambie a fost sfântul care a trăit până la cea mai înaintată vârstă. Avea 113 ani când a fost torturat de supușii lui Septimiu Sever.
Calendar Ortodox. Ce minuni a săvârșit Sfântul Haralambie în România
Sfântul Haralambie a fost considerat tot timpul izbăvitor de molimă și foamete. Oamenii din Țara Românească și din Moldova l-au chemat de fiecare dată când s-au confruntat cu epidemia de ciumă, în anii: 1707, 1735, 1770, 1793 și 1795. Credincioșii îi cereau să fie vindecați de toate bolile și promiteau că nu o să mai greșească. „Ne rugăm ție ca să fii mijlocitorul nostru către Preaputernicul Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor noastre, pentru mântuirea noastră de toate bolile și de toate primejdiile și pentru întărirea noastră în credința cea adevărată, ca să nu mai greșim”.
Sfântul este „izbăvitor de ciumă și de foamete” și de multe ori el a venit și a ajutat credincioșii romîni. O mare epidemie de ciumă a fost declanșată în Țara Românească, în 1813. Aproximativ 300 de oameni mureau zilnic, iar 90.000 de decese au fost înregistrate în total în timpul „ciumei lui Caragea”, domnitorul care a condus țara în cea perioadă. Oamenii și-au pus toate încrederea în Sfântul Mucenic Haralambie. Ei considerau că sfântul este singurul care putea să-i izbăvească de boală. Credincioșii s-au rugat foarte mult timp, iar ciuma a dispărut, potrivit calendar-ortodox.ro.