Ciuma Neagră de acum 700 de ani și-a lăsat amprenta asupra umanității. Un studiu arată cum boala ne afectează încă sănătatea

Ciuma Neagră de acum 700 de ani și-a lăsat amprenta asupra umanității. Un studiu arată cum boala ne afectează încă sănătatea

Un nou studiu arată cum pandemia de ciumă bubonică de acum mai bine de 700 de ani și-a lăsat amprenta asupra sănătății noastre și ne poate afecta semnificativ chiar și acum.

Ciuma Neagră a cuprins Europa la mijlocul anilor 1300, iar efectele sale au fost devastatoare. Aproximativ 200 de milioane de oameni au murit atunci. Acum, un studiu de pionierat a cercetat scheletele oamenilor, vechi de secole.

Ciuma bubonică, cercetată de oamenii de știință

S-au descoperit mutații care i-au ajutat pe oameni să supraviețuiască ciumei. Dar aceleași mutații sunt legate de bolile autoimune care afectează oamenii astăzi. Totul a început după ce oamenii de știință au bănuit că o asemenea pandemie a modelat evoluția umană. Ei au analizat ADN-ul prelevat din dinții a 206 schelete antice și au putut data cu precizie rămășițele umane înainte, în timpul sau după Moartea Neagră.

Descoperirea cercetătorilor a arătat mutații într-o genă numită ERAP2. Astfel, dacă ai fi avut aceste mutații, aveai 40% mai mult să supraviețuiești ciumei. Sarcina genei este de a produce proteinele care distrug microbii invadatori și de a arăta fragmentele sistemului imunitar, pregătindu-l mai eficient pentru a recunoaște și neutraliza inamicul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gena este moștenită de la părinți, însă ea se poate manifesta diferit, adică poate avea un rol semnificativ în organism sau poate să nu acționeze deloc. Probele de sânge prevalate de la persoanele cu mutații utile au arătat că acestea au fost mai capabile să reziste infecției decât cele fără acest tip de mutație.

Până și în zilele noastre, mutațiile care rezistă la ciumă sunt mai frecvente decât erau înainte de Ciuma Neagră.

Ciuma bubonică și legătura cu bolile autoimune de astăzi

Problema descoperită de cercetători este aceea că mutațiile sunt acum legate de bolile autoimune de care suferă unii oameni. Spre exemplu, boala inflamatorie a intestinului Crohn – care ce a ajutat la menținerea strămoșilor tăi în viață acum 700 de ani, dar care ar putea să-ți dăuneze sănătății, astăzi. Această moștenire de la strămoșii noștri afectează capacitatea noastră de a răspunde la boli, inclusiv la Covid-19.

„Așadar, acele cicatrici din trecut încă influențează susceptibilitatea noastră la boli și astăzi, într-un mod destul de remarcabil”, a spus profesorul Barreiro, de la Universitatea din Chicago.

Cu toate acestea, pandemia de Covid nu va lasă aceeași moștenire, deoarece acestea se transmit prin gene copiilor noștri. Însă, cum coronavirusul ucide în special persoane în vârstă, riscul de transmitere este mai redus, potrivit BBC.