Mai rău decât Războaiele Mondiale, ciuma sau crizele economice. Ăsta a fost anul horror din istoria omenirii

Mai rău decât Războaiele Mondiale, ciuma sau crizele economice. Ăsta a fost anul horror din istoria omenirii sursa: arhivă EVZ

Specialiștii consideră că un an din Evul Mediu timpuriu poate fi considerat cel mai rău din istoria omenirii. O catastrofă naturală a provocat mai multe dezastre în lanț, care au pus mari probleme.

Omenirea a fost supusă, în istorie, de presiuni teribile. Războaie, molime, dezastre naturale, cu toate au scos la iveală instinctul de supraviețuitor al omului. Dacă vi se pare că acum trăim vremuri cumplite, iată că, în istorie, au fost perioade și mai grele. Specialiștii spun că cel mai greu an, pentru umanitate, a fost 536.

Dezastrul natural care a dus la o perioadă de coșmar pentru omenire

Nu 1349, atunci când Moartea Neagră a distrus jumătate din Europa. Nici 1918, când gripa a ucis între 50 și 100 de milioane de oameni, majoritatea tineri adulți. Ci în 536. În Europa, „a fost începutul uneia dintre cele mai rele perioade în care să fii în viață, dacă nu chiar cel mai rău an”, spune McCormick, istoric și arheolog care prezidează Inițiativa pentru știința trecutului uman de la Universitatea Harvard.

O ceață misterioasă a cufundat Europa, Orientul Mijlociu și părți din Asia în întuneric, zi și noapte - timp de 18 luni. „Căci soarele și-a dat lumina fără strălucire, ca și luna, pe parcursul întregului an”, a scris istoricul bizantin Procopius. Temperaturile din vara anului 536 au scăzut între 1,5°C și 2,5°C, inițiind cel mai rece deceniu din ultimii 2.300 de ani. În acea vară a căzut zăpadă în China; culturile au eșuat; oamenii au murit de foame. Cronicile irlandeze consemnează „o lipsă de pâine din anii 536-539”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apoi, în 541, ciuma bubonică a lovit portul roman Pelusium, în Egipt. Ceea ce a ajuns să se numească Ciuma lui Iustinian s-a răspândit rapid, exterminând o treime până la jumătate din populația Imperiului Roman de Răsărit și grăbind prăbușirea acestuia, spune McCormick.

O stagnare economică a lăsat urme adânci asupra Europei

Istoricii știu de mult timp că mijlocul secolului al VI-lea a fost o perioadă întunecată în ceea ce se numea Evul Mediu, dar sursa norilor misterioși a fost mult timp o enigmă. În 2018, o analiză ultraprecisă a gheții dintr-un ghețar elvețian, efectuată de o echipă condusă de McCormick și de glaciologul Paul Mayewski de la Institutul pentru Schimbări Climatice al Universității Maine (UM) din Orono, a identificat un vinovat.

O erupție vulcanică cataclismică în Islanda a aruncat cenușă în întreaga emisferă nordică la începutul anului 536. Au urmat alte două erupții masive, în 540 și 547. Loviturile repetate, urmate de ciumă, au aruncat Europa într-o stagnare economică care a durat până în 640

Pentru Kyle Harper, prodecan și istoric medieval și roman la Universitatea din Oklahoma din Norman, jurnalul detaliat al dezastrelor naturale și al poluării umane înghețate în gheață „ne oferă un nou tip de înregistrare pentru a înțelege cumulul de cauze umane și naturale care au dus la căderea Imperiului Roman - și la primele semne ale acestei noi economii medievale”.