Oamenii de știință au identificat locul din care a pornit „Moartea Neagră”

Oamenii de știință au identificat locul din care a pornit „Moartea Neagră”sursa: arhivă EVZ

Oamenii de știință spun că au identificat în sfârșit originile Morții Negre, potrivit unui nou studiu. Moartea Neagră a fost o pandemie cauzată de ciuma bubonică, și care a ucis aproximativ 25 de milioane de oameni în Europa, între 1347 și 1351, și alte zeci de milioane în întreaga lume.

Istoricii au dezbătut mult timp originile sale geografice. Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu din revista de știință Nature, Moartea Neagră a avut originea în nordul Kîrgîzstanului, în Asia Centrală, la sfârșitul anilor 1330.

O descoperire istorică

O echipă de cercetători de la Universitatea din Stirling din Scoția, Institutul Max Planck din Germania și Universitatea din Tubingen a analizat ADN-ul din dinții a șapte schelete descoperite în cimitirele din apropierea lacului Issyk Kul, din regiunea muntoasă Tian Shan a Kîrgîzstanului.

Secvențierea ADN-ului a arătat că trei indivizi purtau Yersinia pestis, o bacterie legată de izbucnirea ciumei care a dus la Moartea Neagră.

Anterior, se credea că Moartea Neagră și-a avut originea în regiunea Mării Negre, în anul 1346.

Oamenii de știință au ales cimitirele din apropierea lacului Issyk Kul pentru că au identificat anterior o creștere neobișnuit de mare a numărului de înmormântări din această zonă între anii 1337 și 1339.

Care sunt simptomele temutei boli

Unele dintre pietrele funerare au indicat cauzele morții drept „ciumă” – un cuvânt arhaic folosit pentru a descrie o boală epidemică fatală, în special ciuma bubonică.

Primele victime ale Morții Negre ar fi murit în agonie. Cele mai frecvente simptome ale ciumei bubonice au fost furunculele mari, pustule în zona inghinală, gât și axile. Urmau febra acută și vărsăturile cu sânge. Leziunile pielii deveneau negre. Majoritatea oamenilor ar fi murit între două și șapte zile după infectarea cu ciumă.

Prezența Yersinia pestis la cele trei cadavre exhumate din acest cimitir indică o dată de origine a ciumei mortale anterioară anului 1346, așa cum cercetătorii presupuneau anterior.

„Studiul nostru pune capăt uneia dintre cele mai mari și mai fascinante întrebări din istorie și determină când și unde a început cel mai notoriu și infam ucigaș de oameni”, a declarat Philip Slavin, istoric la Universitatea din Stirling, citat de publicația Business Insider.