Un medicament care se găsește în farmacii poate provoca demență. Riscurile sunt mari

Un medicament care se găsește în farmacii poate provoca demență. Riscurile sunt mari Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cercetătorii au descoperit că un medicament foarte cumpărat din farmacii poate provoca demență. Ei au explicat și de ce oamenii trebuie să evite aceste pastile.

Cercetătorii au descoperit că un medicament foarte cumpărat ar putea crește riscul de demență cu 79%. Un studiu a arătat că peste un milion de persoane au luat unele dintre cele mai frecvent somnifere și că s-au confruntat cu boli neurodegenerative, demența, la scurt timp.

Oamenii de știință au mai declarat că numărul oamenilor care au nevoie de somnifere a crescut în pandemie. Cercetarea, publicată în Journal of Alzheimer’s Disease, a constatat că persoanele cu pielea deschisă la culoare au un risc mai mare de a dezvolta demență atunci când iau medicamente pentru somn. Aceste pastile sunt extrem de nocive, chiar dacă vă ajută să vă odihniți.

La studiu au participat 3.000 de adulți în vârstă fără demență. Ei au fost urmăriți timp de nouă ani. În timpul perioadei de studiu, 20 la sută dintre pacienți au ajuns să dezvolte această afecțiune dificilă din cauza somniferelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezultatele au sugerat că participanții cu piele deschisă la culoare care luau „adesea” sau „aproape întotdeauna” medicamente pentru somn aveau o șansă cu 79% mai mare de a dezvolta demență, în comparație cu cei care nu le foloseau „niciodată” sau foarte „rar”, potrivit Doctorulzilei.

Insomnia în timpul pandemiei

Cercetătorii au declarat că insomnia a fost una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din perioada pandemiei și că aceasta poate duce la agravarea unor tulburări psihice preexistente sau chiar la apariția unor simptome noi.

Ei au mai spus că insomnia poate apărea din cauza abuzului de medicație sedativă pentru a forța instalarea somnului sau din cauza consumului excesiv de alcool. Băuturile alcoolice sunt o falsă metodă de a induce somnul.

Cercetătorii au mai declarat că numărul oamenilor care au luat somnifere sau care au băut alcool a crescut în pandemie, în special în lunile de carantină. „Problemele de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții a peste 45% din populația lumii”, arată World Sleep Society.