Evenimentul Zilei > Social > Calendar Creștin Ortodox, 25 noiembrie. Sfânta Muceniță Ecaterina
Calendar Creștin Ortodox, 25 noiembrie. Sfânta Muceniță Ecaterina

Calendar Creștin Ortodox, 25 noiembrie. Sfânta Muceniță Ecaterina

Pe data de 24 noiembrie, Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Muceniță Ecaterina, fiica principelui Consta. A trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. Cunoștea foarte bine limba greacă și limba latină și avea cunoștințe temeinice de astronomie și de oratorie.

Sfânta Muceniță Ecaterina are două viziuni: în prima o vede pe Maică Domnului cu Pruncul în brațe.

Sfânta Muceniță Ecaterina

Din cauza faptului că nu era creștină, nu reușește să vadă față Mântuitorului. Acest lucru îi descoperă deșertăciunea cunoștințelor ei și alege să primească Sfântul Botez.

În a două vedenie i se descoperă Hristos, care îi dăruiește un inel de logodnă, spunându-i: „Iată, astăzi te primesc pe ține mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeală această cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.

În următoarea zi, Ecaterina rămâne uimită când vede inelul de logodnă pe degetul sau. Este momentul în care viață să se schimbă radical. De acum înainte începe să condamne cultul și miturile păgâne, înfruntă în discuții publice pe înțelepții vremii și chiar reușește să-i aducă la adevărată credință.

Este silită de Maximian să se înfrunte cu o adunare de filosofi păgâni. Datorită iubirii sale față de Hristos și a înțelepciunii cu care a fost împodobită, Sfânta Muceniță a făcut că toți filosofii prezenți să creadă în Hristos și să-L mărturisească că fiind Dumnezeu adevărat. Pentru acest lucru, toți acei înțelepți au fost arși în foc.

Pentru lupta să împotriva cinstirii zeilor, Sfintei Ecaterina i s-a tăiat capul. Potrivit Sfintei Tradiții, la tăierea capului sau nu a curs sânge, ci lapte, iar îngerii au dus trupul Sfintei Ecaterina în Muntele Sinai, în locul în care Moise văzuse Rugul Aprins. Aici s-a ridicat o mănăstire cu numele Sfintei Mucenite, Mănăstirea Sfânta Ecaterina.

Sfânta Ecaterina este și ocrotitoarea studenților teologi din București. Paraclisul din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București poartă hramul „Sfânta Muceniță Ecaterina”.

O părticică din Moaștele Sfintei Ecaterina se află la Biserica Colțea din București.

Sfântul Mare Mucenic Mercurie

Sfântul Mare Mucenic Mercurie a fost de neam scit, conducător de oști și sfetnic al împăraților români Decius (249-251) și Valerian (253-260). A fost ostaș în trupa ce se chema Martenses, din Armenia cea Mare, unde stăpânea voievodul Saturnin. Pentru că devine un apărător al creștinătății, este ucis în orașul Cezareea din Capadocia. Din Acatistul și Viață Sfântului aflăm că „A două zi după tăierea sfântului, s-a aflat trupul lui alb că zăpadă și ieșea dintr-însul bună mireasma de mir de mult preț și tămâie. Pentru o minune că aceea, mulți au crezut în Hristos. Apoi sfântul trup a fost pus cu cinste la loc însemnat, care dădea multe tămăduiri celor bolnavi”.

În biserica de pe stradă Constantin Brâncuși, nr. 11, sector 3, București, se află părticele din moaștele Sfântului Mercurie.

Tot astăzi se face pomenirea:

-Sfinților 150 de retori, care au crezut în Hristos prin Sfânta Ecaterina;
-Sfântului Porfirie Stratilatul împreună cu 200 de ostași;
-Sfântului Cuvios Petru Sihastrul și a sfinților 670 de mucenici.

Sursa: CrestinOrtodox.ro