O dilemă veche de când lumea: A creat Dumnezeu Universul? Un renumit astronom de la Harvard are un răspuns
- Andreea Vlad
- 30 octombrie 2021, 13:03
O întrebare este la fel de veche ca Universul: suntem rezultatul unui experiment ştiinţific efectuat de o civilizaţie mult mai avansată sau al unui spirit superior? Universul nostru a fost creat într-un laborator? Există un Mare Arhitect, pe care mulți îl asociază cu ideea de Dumnezu? Sunt întrebări la care un renumit cercetător, şeful Departamentului de astronomie de la Universitatea Harvard, a încercat să răspundă.
Avi Loeb, directorul Departamentului de astronomie al prestigioasei Universități Harvard, a explicat într-un articol publicat în revista Scientific American teoria conform căreia o civilizaţie cu tehnologie cuantică gravitaţională avansată a reuşit să se ridice la rangul de civilizaţie de clasă A şi să creeze de fapt universul nostru.
Universul, un laborator perfect. Nu însă și civilizația umană
Clasificarea civilizaţiilor la scară cosmică face posibilă diferenţierea progresului tehnologic al acestora. Avi Loeb aminteşte că „suntem o civilizaţie tehnologică de nivel scăzut, clasificată în clasa C la scară cosmică, deoarece nu suntem în stare să recreăm nici măcar condiţiile de locuit ale planetei noastre când soarele va muri”. O civilizaţie de clasă A are capacitatea tehnologică de a recrea condiţiile cosmice care stau la originea existenţei sale şi, prin urmare, de a crea în laborator un univers, ca întreg.
Singura teorie care unifică „noţiunea religioasă a unui creator cu noţiunea gravitaţiei cuantice”
Pentru renumitul profesor de la Harvard, teoria sa este singura care poate unifica „noţiunea religioasă a unui creator cu noţiunea gravitaţiei cuantice”. Însă cea din urmă vine împotriva raţionamentului antropogen convenţional, care spune că universul a fost selectat cu scopul ca noi să existăm.Ideea unui univers creat în laborator de o civilizaţie de clasă A ne retrogradează la un statut de „civilizaţie care este cosmologic sterilă”, deoarece este incapabilă să recreeze condiţiile care au condus la existenţa sa.
Avi Loeb consideră că suntem departe de a progresa în clasificarea cosmică şi mai aproape de a retrograda la rangul D, deoarece tehnologiile noastre declanşează schimbări climatice care ne distrug habitatul natural.
Au jucat un rol extratereștrii în geneza Pământului?
O civilizație antică extraterestră ar fi însămânțat Pământul cu senzori care oferă o analiză a vieții din zona locuibilă a Sistemului Solar, a mai sugerat Avi Loeb. Noi Fenomene Aeriene Neexplicate ar putea fi un indiciu că extratereștrii s-au întors pentru a verifica rezultatele acelor analize.
Mai precis, Avi Loeb susține că obiectul interstelar Oumuamua ar fi fost o navă spațială trimisă pentru a se conecta la semnalele lor. Explicația neobișnuită leagă două subiecte diferite, traiectoria lui ‘Oumuamua și Fenomenele Aeriene Neexplicate recente.
Pe de altă Avi Loeb a semnat în 2020 un articol în care își exprimă viziunea privind probabilitatea că civilizația umană și-ar putea prelungi viața dacă „s-ar uita către stele”. Astfel, oamenii ar putea găsi inspirația necesară pentru a face descoperiri importante, care în cele din urmă să rezolve problemele de pe planetă.
Ipoteză teribilă: omenirea va mai supraviețui doar câteva secole
„Cea mai mare provocare a societății este extinderea longevității omenirii. La un seminar organizat recent pentru foști studenți ai Universității Harvard, am fost întrebat cât de mult mă aștept să mai supraviețuiască civilizația noastră tehnologică. Răspunsul meu a fost bazat pe faptul că de obicei ne aflăm în jurul vârstei de mijloc, după cum a argumentat pentru prima oară Richard Gott. Șansa de a fi un bebeluș în prima zi după naștere este de zeci de mii de ori mai mică decât cea de a fi un adult. În cazul în care suntem martori momentan la perioada adultă din viața noastră tehnologică, cel mai probabil vom mai supraviețui încă doar câteva secole, însă nu mai mult”, a explicat astronomul.