Maica Domnului cu trei mâini - Calendar creștin ortodox: 28 iunie

Maica Domnului cu trei mâini - Calendar creștin ortodox: 28 iunie

Astăzi este prăznuită Panaghia Tricherousa, o veche icoană a Maicii Domnului, aflată în prezent la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos.

Panaghia Tricherousa este o icoană de iconostas, foarte veche, cunoscută ca „Icoana Maicii Domnului cu trei mâini”. Icoana se află în prezent la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos.

Cei ce nu cunosc istoria acestei icoane înclină să creadă, în mod greșit, că cele trei mâini reprezentate sunt ale Maicii Domnului. Însa nu este așa.

Inițial era o icoană realizată întru totul după canoanele iconografice, asemănătoare cu Maica Domnului Hodogitria – „Arătătoarea căii”. Potrivit tradiției, această icoană a Maicii Domnului era zestrea de familie a Sfântului Ioan Damaschin. Acesta o avea in casa lui din Damasc, chiar când fusese întâiul sfetnic al stăpânitorului saracinilor, califul musulman Ualid (705-715).

După ce Sfantul Ioan Damaschin a ținut cuvântările pentru apărarea icoanelor, iconoclaștii i-au tăiat mâna dreaptă. Atunci, Sfântul Ioan, ținând mâna sa tăiată, a căzut înaintea acestei icoane a Maicii Domnului, cerând să-l vindece.

Și Maica Domnului într-adevăr a vindecat mâna Sfântului, care s-a lipit în chip minunat la locul ei.

Drept mulțumire și recunoștință nemarginită, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului o mâna din argint, în partea de jos, astfel încât dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână.

De atunci, în această icoană purtând numele „Cu trei maini” (slavonă:Troerucica; greacă: Tricherousa), sub mâinile Maicii Domnului, este reprezentată și mâna Sfântului Ioan Damaschin.

Până în secolul al XIII-lea, icoana a fost păstrată in Lavra Sfântului Sava, când Sfântul Sava, primul Arhiepiscop al Serbiei, a venit aici în pelerinaj, iar părinții mănăstirii i-au dăruit-o ca binecuvântare.

Acesta a luat icoana în Serbia, iar mai apoi, în chip minunat, ea a ajuns în Sfântul Munte Athos. În vremea unei răscoale civile din Serbia, in timpul domniei Regelui Urosh al V-lea, catarul care purta icoana in fața armatei s-a pierdut, ajungând în chip necunoscut la Hilandar.

Una dintre minunile Maicii Domnului, săvârșite în Mănăstirea Hilandar, a avut loc în momentul în care călugării au început să se certe pentru a ocupa postul de stareț. În acel moment, icoana Maicii Domnului Tricherousa a plecat singură, de unde era pusă mai inainte, și s-a așezat în scaunul de stareț.

Un călugăr pustnic, cu viață sfântă, a venit la mănăstire și a spus celor de aici următoarele:

„De acum înainte, pentru a evita mâhnirea și cearta, nici un stareț nu va mai fi ales în Mănăstirea Hilandar, din moment ce însăși Maica Domnului ocupă această poziție și conduce mănăstirea."

Cu toate că acest tip de icoană nu este cuprins în nici o erminie a zugravilor, există chiar și în țara noastră, în special în nordul Moldovei, icoane ale Maicii Domnului, cu cea de-a treia mână.

Bisericii „Maica Precista" din Ploiești, Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei i-a donat în anul 1877 o icoană în care este reprezentată Maica Domnului cu trei mâini.

Icoana de acest tip a fost pictată pentru comercializare și vândută în reproduceri de sute de mii de exemplare, chiar prin intermediul Patriarhiei Romane.

Din păcate, unii iconografi, care au pictat copii după această icoană, au lansat o interpretare eronată în acest sens, ca și cum ar fi vorba despre trei mâini ale Născătoarei de Dumnezeu.

Pomenirea icoanei Tricherousa se face in 4 decembrie, de praznicul Sfântului Ioan Damaschin, și, in chip deosebit, în zilele de 28 iunie si 12 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News