Calculatoarele cuantice, o amenințare la adresa securității datelor financiare
- Antonia Hendrik
- 8 februarie 2025, 14:09

Calculatoarele cuantice pot deveni un pericol pentru securitatea financiară. Organismul Quantum Safe Financial Forum (QSFF) atrage atenția sectorului financiar asupra riscurilor potențiale pe care le reprezintă computerele cuantice pentru criptarea datelor în următorii 10-15 ani.
Calculatoarele cuantice pot sparge criptarea
Sectorul financiar european ar trebui să înceapă pregătirile pentru momentul în care computerele cuantice vor putea compromite anumite soluții de criptare utilizate pe scară largă pentru protejarea datelor sensibile, a sugerat vineri un organism creat de Europol pentru a aborda această problemă.
Computerele cuantice folosesc particule subatomice într-o manieră diferită și mai eficientă decât sistemele binare clasice de calcul. Recomandarea principală a QSFF este ca instituțiile financiare să înceapă să identifice standardele de criptare care ar putea fi vulnerabile la atacurile computerelor cuantice, să determine care dintre acestea sunt considerate sigure și să dezvolte un plan pentru a-și adapta operațiunile în consecință.
QSFF a avertizat deja băncile şi companiile
De asemenea, QSFF a atras atenția asupra faptului că băncile și companiile ar trebui să fie conștiente că infractorii ar putea deja să fi stocat date, având în vedere posibilitatea de a le decripta în viitor.

Calculatoarele cuantice. Sursa foto: Pixabay
QSFF a evidențiat că guvernul american a stabilit anul 2035 ca termen limită pentru ca agențiile federale să devină „quantum resistant”.
„Pentru industria financiară, apariţia computerelor cuantice ridică un risc la adresa confidenţialităţii datelor clienţilor, a comunicaţiilor cu alte bănci, a proceselor de autentificare şi încrederii în semnăturile digitale. Computere cuantice capabile să ridice astfel de ameninţări sunt aşteptate să fie disponibile în următorii 10-15 ani, însă acest orizont de timp ar putea să fie accelerat”, arată QSFF.
Calculatoarele cuantice, un percor real pentru băncile lumii
În ciuda acestui fapt, Quantum Safe Financial Forum, organizat de Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol), a declarat că nu consideră necesare noi reglementări pentru a aborda această problemă, deoarece necesitatea protejării datelor este evidentă în legislația actuală a Uniunii Europene.
Printre membrii acestui organism se află reprezentanți ai băncilor centrale din Statele Unite, Europa și Marea Britanie, precum și ai companiilor Allianz, Santander, Barclays, BNP Paribas, Mastercard, Moody's și ai altor asociații din sectorul bancar european.
Inclusiv pentru băncile centrale și marii jucători din industrie, precum Mastercard, QSFF promovează acțiuni proactive în rândul membrilor săi pentru a asigura protecția informațiilor sensibile, susținând astfel obiectivul Statelor Unite de a atinge rezistența cuantică până în 2035, scrie devdiscourse.com.