Cafeaua reîncălzită, un pericol pentru sănătate. Care sunt riscurile
- Ramona Rotaru
- 21 martie 2024, 12:45
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Au fost efectuate multe studii pentru a demonstra beneficiile acesteia și ce probleme de sănătate poate cauza consumul în exces. Băutura aduce unele avantaje pentru organism, însă cercetătorii nu recomandă reîncălzirea ei. Acest proces nu îi schimbă doar gustul, ci poate fi și periculos pentru sănătate.
De ce nu este recomandat să reîncălzești cafeaua
Diminețile nu pot fi mai frumoase ca atunci când simți mirosul îmbietor de cafea. Majoritatea oamenilor o servesc imediat după preparare, ceea ce recomandă și specialiștii. Cu toate acestea, poate interveni ceva și cafeaua să se răcească. În astfel de cazuri, recomandat este să preparați alta, nu să o reîncălziți pe cea făcută deja.
Unul dintre motivele pentru care nu este recomandat reîncălzirea cafelei este gustul. Aceasta poate căpăta un gust amar și deloc plăcut. Mai mult decât atât, specialiștii în nutriție spun că această băutură conține uleiuri naturale care pot deveni râncede atunci când sunt supuse la temperaturi înalte timp îndelungat.
Cum ne poate afecta sănătatea
Cafeaua neagră, simplă, poate fi consumată fără probleme chiar și reîncălzită sau chiar dacă a stat câteva ore până la consum. Nu va avea un gust la fel de bun, însă nici nu va afecta sistemul imunitar. Nu același lucru se poate spune și despre cafeaua cu lapte sau cea cu frișcă. Dacă cafeaua conține lapte sau frișcă și stă mai mult de două ore, începe să se coaguleze și se pot forma bacterii. Cuptorul cu microunde nu le poate ucide atunci când lichidul este reîncălzit, astfel putând dăuna sănătății.
Specialiștii de la Centrul Federal pentru Nutriție spun că problema bacteriilor nu este aplicată doar în cazul cafelei. Această problemă este întâlnită și în cazul multor alimente. În cel mai rău caz, pot rezulta infecții bacteriene, iar persoanele cu un sistem imunitar slab trebuie să fie deosebit de atente.
În loc să reîncălzești cafeaua, este indicat să prepari alta proaspătă. Dimineața este recomandat să faci o cantitate mică, cât să fie consumată imediat. Dacă vrei să te bucuri de lichidul maroniu pe parcursul mai multor ore, păstrează cafeaua într-un termos. Aceasta este cea mai bună modalitate de a vă bucura de aroma și gustul autentic al cafelei o perioadă mai lungă de timp.
Cafeaua preparată la rece poate afecta sănătatea
Există mai multe metode de a face o cafea. Unele persoane aleg să o prepare la rece. Acest tip de cafea prezintă un risc major, deoarece apa nu se fierbe, iar cafeaua stă la temperatura camerei pentru o perioadă foarte lungă de timp. Aceasta este mai puțin acidă decât cea fierbinte.
Alimentele acide tind să fie mai rezistente la alterare, în timp ce alimentele cu un pH mai mare se strică mai repede. Persoanele care preferă cafeaua făcută la rece și apoi încălzită în cuptorul cu microunde riscă să se expună la o serie de bacterii, potrivit merkur.de.