Evenimentul Zilei > Economie > Cădere istorică pentru bitcoin! Creșterea masivă pare a fi fost o „bulă”
Cădere istorică pentru bitcoin! Creșterea masivă pare a fi fost o „bulă”

Cădere istorică pentru bitcoin! Creșterea masivă pare a fi fost o „bulă”

Cădere istorică pentru bitcoin! Moneda virtuală a scăzut masiv luni dimineață, înregistrând o scădere de peste 12% pe fondul unei tendințe de scădere care durează de o săptămână.

Cădere istorică pentru bitcoin! Moneda virtuală s-a prăbușit luni dimineață pe piața criptomonedelor. Bitcoin a scăzut cu peste 12%, pe fondul unei căderi care durează de o săptămână. Aceste evoluții survin pe fondul creșterii masive a operațiunilor dolarului în SUA și a obiectivului investitorilor de a menține prețul activelor ridicat, relatează Reuters.

Bitcoin a atins nivelul de 33,447 dolari, cel mai scăzut nivel din data de 6 ianuarie. Prețul criptomonedei Ethereum, care evoluează deseori în tandem cu Bitcoin, a scăzut cu nu mai puțin de 20%. Scăderea săptămânală a celei de a doua criptomonede  a fost de 1,007.51 de dolari.

Cădere istorică pentru bitcoin: 12%

Criptomonedele au înregistrat  luni o cădere de 12%, cea mai gravă cădere a monedei digitale timp de două zile consecutiv din martie 2020. Atunci au apărut îngrijorări că ascensiunea criptomonedei poate ajunge la un punct maxim, de unde ar urma căderea.

De duminică până luni, bitcoin a scăzut cu 21%, până la valoarea de 32,389 dolari.  Este cea mai serioasă cădere în două zile consecutive de când piețele globale au fost afectate de pandemie, în 2020, după ce pe 8 ianuarie 2021 s-a atins un  record de 42,000 dolari.

Va deveni bitcoin un competitor pentru aur?

Potrivit AFP, bitcoin a crescut cu peste 340% în ultimele 12 luni, săptămâna trecută reușind chiar să atingă un maxim istoric de aproape 42.000 de dolari, pentru prima dată în istorie. Cauzele au fost optimismul piețelor legate de confirmarea victoriei lui Joe Biden în Statele Unite și creșterea sa spectaculoasă din ultimele săptămâni.

Interesul pentru bitcoin a luat avânt pe măsură ce investitorii au cumpărat masiv. Ei au văzut în aceasta o oportunitate de contracarare a inflației. Bitcoin este văzut și ca un instrument de câștig, pe măsură ce moneda digitală devine adoptată la scară tot mai largă. La începutul anului, experții J.P.Morgan au apreciat că bitcoin este pe punctul de a deveni un competitor pentru aur. Ei cred că ar putea atinge 146,000 dolari dacă va fi considerat activ foarte sigur, informează livemint.

Duminica neagră a bitcoin: cădere de 100 miliarde de dolari virtuali 

Specialiștii financiari au numit ziua de ieri „duminica neagră”. Piața criptomonedelor a înregistrat duminică o pierdere de 100 de miliarde de dolari virtuali. Principalul actor al acestei piețe, Bitcoin, a pierdut 5.000 dolari, relatează nairametrics.

Piața criptomonedelor a pierdut mult din câștigurile considerabile din week-end, pe măsură ce presiunea de vânzare pentru traderii în monede virtuale, motivați de profit, a diminuat valoarea criptomonedelor.

În anul 2020, valoarea acțiunilor diverselor investiții a scăzut mai mult decât în timpul crizei din 2008. Criptomonedele au înregistrat însă un câștig semnificativ, în special Bitcoin.

Cădere istorică pentru bitcoin. Ce spun analiștii financiari

Cu toate acestea, analiștii financiari din Statele Unite avertizează asupra posibilității de formare a unei bule. Alți experți pariază că Bitcoin va ajunge chiar la 100.000 de dolari până la finele anului sau în 2022.

În septembrie 2020, România a anunțat noi obligații pentru emitenții de criptomonede, un domeniu cu tranzacții suspecte de miliarde de dolari anual.