Evenimentul Zilei > Actualitate > Ca pe vremea Uniunii Sovietice! Un rus a „fugit” în Japonia traversând înot una dintre cele mai reci mări din lume
Ca pe vremea Uniunii Sovietice! Un rus a „fugit” în Japonia traversând înot una dintre cele mai reci mări din lume

Ca pe vremea Uniunii Sovietice! Un rus a „fugit” în Japonia traversând înot una dintre cele mai reci mări din lume

Deși Uniunea Sovietică nu mai există, iar rușii au căpătat dreptul să călătorească peste hotare, un bărbat de 38 de ani a ales să înoate până în Japonia pentru a cere azil politic.

Presa rusă susține că bărbatul a traversat Marea Okhotsk din Insulele Kurile (arhipelag pe care japonezii continuă să-l revendice ) până în Japonia.

Disperat să fugă din Rusia?

Secretarul șef al cabinetului japonez Katsunobu Katō a declarat luni că guvernul de la Tokyo va „lua măsurile adecvate” după ce se vor confirma detaliile sosirii cetățeanului rus.
Din câte se pare, rusul a înotat nu mai puțin de 24 de kilometri pentru a cere azil politic în Japonia, a informat presa de stat duminică în urma unor informații din presa japoneză că bărbatul a fost reținut în Hokkaido.

Autoritățile din administrația municipală Yuzhno-Kurilsk susțin că transfugul era originar din Urali și primise un teren gratuit pe insula Kurash Kunashir ca parte a programului Rusiei de întinerire a regiunilor sale din Extremul Orient.

Citând o sursă anonimă familiarizată cu situația, agenția de știri RIA Novosti l-a identificat pe înotător în persoana lui Vaas Feniks Nokard, un bărbat în vârstă de 38 de ani.
„Se pare că a ajuns acolo într-un costum de neopren. A traversat strâmtoarea lungă 24 de kilometri înotând ”, susține sursa citată.
„A trăit în Insulele Kuril timp de trei ani, nu a lucrat nicăieri”, a menționat sursa adăugânnd că bărbatul ar fi cerut unui prieten să-i vândă motocicleta pe care a abandonat-o pe mal și să-i transfere banii.

Există o explicație

Chiar dacă poate ppărea ușor ciudat că cineva înoată 24 de kilometri în condiții extrem de grele în loc să-și cumpere un bilet de avion, faptele lui Nokard par să aibă totuși o explicație. Bărbatul pare că ar dori să-i impresioneze pe japonezi, astfel încât aceștia să-i acorde azil.
Presa rusă susține că Nokard ar fi fost deportat din Japonia în 2011 pentru încălcarea regulilor privind vizele. De același tratament ar fi avut parte și în Thailanda și Bali, unde a fost acuzat că și-a falsificat documentele.
Novaya Gazeta susține că Nokard este pasionat de cultura japoneză și că a participat la cursuri de limba japoneză în Extremul Orient rus.
Deocamdată nu există vreo confirmare oficială a identității solicitantului de azil rus, iar consulatul Rusiei din Sapporo acuză autoritățile japoneze că nu transmit nicio informație despre el. Consulatul contestă informațiile că bărbatul ar fi înotat până în Japonia, afirmând că acesta ar fi traversat strâmtoarea într-o barcă de cauciuc, scrie The Moscow Times.

Una dintre cele mai reci mări din lume

Marea Okhotsk în care se află Insulele Kurile este cunoscută pentru temperaturile scăzute ale apelor. Potrivit măsurătorilor făcute de specialiști Temperatura la suprafața apei este între 8 și 12 grade Celsius.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: