Evenimentul Zilei > International > Rusia este dispusă să cedeze Japoniei două insule din arhipelagul Kurile
Rusia este dispusă să cedeze Japoniei două insule din arhipelagul Kurile

Rusia este dispusă să cedeze Japoniei două insule din arhipelagul Kurile

Autoritățile ruse sunt gata să renunțe la două insule din arhipelagul Kurile, Shikotan și Habomai, în favoarea Japoniei. Ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, a declarat că renunțarea la cele două insule este posibilă numai după recunoașterea de către Japonia a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial și după semnarea unui tratat de pace, relatează presa oficială din Rusia.

De asemenea, Lavrov a adăugat că Rusia este succesorul legal al URSS și, prin urmare, recunoaște Declarația din 1956, potrivit căreia țara sa este gata să restituie cele două insule Kurile doar după încheierea unui tratat de pace între părți.
După cel de-al doilea război mondial nu a fost semnat niciun tratat de pace între URSS și Japonia. În 1956, cele două țări au semnat o Declarație de pace și de încetare a războiului, conform căreia URSS a acceptat să reconsidere proprietatea sa asupra unora dintre insulele Kurile, aflate la sud.
Japonia insistă cu privire la restituirea insulelor Kurile de sud – Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai. Rusia, în calitate de succesor al URSS, nu este de acord cu această propunere.
Reportaje date publicității anterior susțin că premierul japonez Shinzō Abe are în vedere posibilitatea încheierii unui tratat de pace cu Federația Rusă dacă Rusia va restitui Japoniei două dintre cele patru insule Kurile aflate în dispută – Habomai și Shikotan.
Pe 12 august, anul trecut, Putin a propus premierului japonez să încheie un tratat de pace fără precondiții înainte de sfârșitul anului 2018, după care să se rezolve „problemele controversate”. Japonia a refuzat această propunere.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: