De asemenea, Lavrov a adăugat că Rusia este succesorul legal al URSS și, prin urmare, recunoaște Declarația din 1956, potrivit căreia țara sa este gata să restituie cele două insule Kurile doar după încheierea unui tratat de pace între părți.
După cel de-al doilea război mondial nu a fost semnat niciun tratat de pace între URSS și Japonia. În 1956, cele două țări au semnat o Declarație de pace și de încetare a războiului, conform căreia URSS a acceptat să reconsidere proprietatea sa asupra unora dintre insulele Kurile, aflate la sud.
Japonia insistă cu privire la restituirea insulelor Kurile de sud – Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai. Rusia, în calitate de succesor al URSS, nu este de acord cu această propunere.
Reportaje date publicității anterior susțin că premierul japonez Shinzō Abe are în vedere posibilitatea încheierii unui tratat de pace cu Federația Rusă dacă Rusia va restitui Japoniei două dintre cele patru insule Kurile aflate în dispută – Habomai și Shikotan.
Pe 12 august, anul trecut, Putin a propus premierului japonez să încheie un tratat de pace fără precondiții înainte de sfârșitul anului 2018, după care să se rezolve „problemele controversate”. Japonia a refuzat această propunere.