Evenimentul Zilei > International > Proteste de amploare în Extremul Orient Rus. Zeci de mii de oameni, în stradă
Proteste de amploare în Extremul Orient Rus. Zeci de mii de oameni, în stradă

Proteste de amploare în Extremul Orient Rus. Zeci de mii de oameni, în stradă

 Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile din Extremul Orient Rus pentru a treia sâmbătă consecutiv, într-un protest fără precedent, care câștigă din ce în ce mai mult teren, devenind o mișcare anti-Kremlin.

Manifestațiile din regiunea Khabarovsk de la granița cu China au început după arestarea guvernatorului Serghei Furgal la începutul acestei luni. Acesta a fost acuzat de omorârea unor tineri în vârstă de 15 ani. Susținătorii lui cred, însă, că acuzațiile sunt motivate politic, scrie The Moscow Times.

Protestul de săptămâna aceasta a fost stimulat de decizia Kremlinului de marți de a-l înlocui pe Furgal cu un nou guvernator care nu a locuit niciodată în regiune.

„Ei continuă să scuipe în fața noastră, așa că vom continua să ieșim”, a spus Alexei Potashenko, un om de afaceri de 49 de ani, care participă la mitingul din capitala regiunii Khabarovsk.

Surprinzător pentru regiunile Rusiei, în centrul demonstrațiilor se află cererea ca fostul guvernator să fie judecat – cu martori – la Khabarovsk, și nu la Moscova.

Ales printr-o victorie surprinzătoare  în 2018, în urma unui vot de protest, întrucât localnicii s-au săturat de partidul Rusia Unită, care se afla la conducerea regiunii, Furgal a devenit rapid așa-numitul „guvernator al poporului”. Popularitatea sa a crescut după ce a făcut mai multe mișcări populiste odată ajuns în funcție și a ajutat Partidul Liberal Democrat din Rusia (LDPR) să preia controlul orașului și parlamentelor regionale din Khabarovsk.

După ce a fost arestat și trimis la Moscova pe 9 iulie, aproximativ 40.000 de oameni au ieșit pe străzi în Khabarovsk, principalul oraș din regiune, situat la aproximativ 6.100 de kilometri est de capitala Rusiei.

Protestele au loc în fiecare zi, principalele manifestații având loc sâmbătă. Sâmbăta trecută, estimările plasează numărul total la aproximativ 50.000 într-un oraș cu o populație de 600.000 de locuitori.

Sâmbătă, jurnaliștii care au raportat protestele de la început au spus că mitingul de sâmbătă a fost de departe cel mai mare, deși estimările au variat foarte mult. În timp ce canalele de socializare pro-opoziție au plasat totalul în jur de 90.000, autoritățile din Khabarovsk au spus că la manifestații au participat 6.500 de persoane.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: