Evenimentul Zilei > Social > Concediul în Bulgaria al românilor, în mare pericol! Decizia e pe cale să fie anunțată
Concediul în Bulgaria al românilor, în mare pericol! Decizia e pe cale să fie anunțată

Concediul în Bulgaria al românilor, în mare pericol! Decizia e pe cale să fie anunțată

Bulgaria nu exclude posibilitatea de a cere străinilor să fie vaccinaţi împotriva noului coronavirus înainte de a intra pe teritoriul țării.

Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din statul aflat în sudul României. Bulgaria, care a confirmat că vaccinarea îmmpotriva noului coronavirus va fi gratuită și voluntară, va primi primele loturi de ser la finalul lunii decembrie.

Primii care vor primi serul vor fi cadrele medicale. Un studiu făcut de OMS arată dă aproximativ 37% dintre bulgari, adepți ai teoriilor conspirației, vor refuza să se vaccineze.
Reamanintim că parlamentul bulgar a ratificat un acord de cumpărare în avans pentru a deveni unul dintre statele membre UE care va primi doze de vaccin dacă acesta va fi disponibil. După ce acordul a fost semnat de premierul Boiko Borisov, ministrul sănătății Kostadin Angelov a precizat că vaccinul nu va fi obligatoriu, dar va fi foarte recomandat persoanelor cu anumite probleme de sănătate.

„Vaccinarea nu va fi obligatorie. O vom da tuturor celor din grupurile de risc și persoanelor din afara lor, dacă vor acces la acest vaccin ”, a spus Angelov.

El a subliniat că două milioane de persoane din Bulgaria aparțin grupurilor de risc din cauza vârstei și a condițiilor medicale. Cu toate acestea, rămân probleme practice cu privire la implementarea unui program de vaccinare pe scară largă și cine va fi eligibil pentru acesta.

Într-un interviu acordat pentru Nova TV, inspectorul șef de sănătate, Angel Kunchev, a declarat că se așteaptă ca un vaccin aprobat de UE să fie disponibil în Bulgaria până la sfârşitul anului.

Rămân, de asemenea, întrebări cu privire la câte persoane ar fi de acord să fie vaccinate. Un raport publicat de Comisia Europeană a sugerat că bulgarii sunt cei mai neîncrezători în vaccinările din UE.

Situația cetățenilor români aflați în alte state

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.914 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.936 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.056 în Germania, 167 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 10 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 11 în Republica Moldova și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia și Egipt. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 127 de cetățeni români aflați în străinătate, 32 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia. Mai multe detalii puteţi citi aici: Bilanț COVID -19, 7 decembrie. Câte cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore