Evenimentul Zilei > Social > Criza COVID-19. OMS ne distruge Crăciunul şi Anul Nou! Când se va decide în România
Criza COVID-19. OMS ne distruge Crăciunul şi Anul Nou! Când se va decide în România

Criza COVID-19. OMS ne distruge Crăciunul şi Anul Nou! Când se va decide în România

Un Crăciun în grup restrâns, fără o mare reuniune de familie, este fără îndoială ce mai bună opţiune pe timp de pandemie pentru majoritatea ţărilor, recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
OMS: „De Crăciun şi de Anul Nou, evitaţi întâlnirile cu familia şi rudele sau prietenii pentru prânzuri sau cine. Este varianta cea mai sigură”
Maria Van Kerkhove, în fruntea grupului tehnic al Organizaţiei mondiale a sănătăţii: „Vom găsi modalitatea de a sărbători cu adevărat atunci când totul se va sfârşi”.

„Această decizie care este mai grea, în anumite situaţii se va dovedi cea mai sigură”

Maria Van Kerkhove, şefa grupului tehnic al Organizaţiei mondiale a sănătăţii, instituită special pentru coronavirus, în săptămânile în care toată Europa se gândeşte cum să mai îndulcească măsurile, dar să şi ţină sub control contagierile în vederea apropiatelor festivităţi şi sărbători de Crăciun şi Anul Nou, explică foarte clar că „decizia cea mai dificilă” este exact aceea de a nu ne aduna în jurul arborelui de Crăciun şi a mesei încărcate cu de toate, împreună cu rudele sau prietenii pentru a sărbători evenimentul.
Deci, hotărârea cea mai înţeleaptă ar fi tocmai aceea de a nu organiza nici prânzuri, nici cine cu cei dragi pentru a mai domoli răspândirea coronavirusului. „Noi aşa vom face… Apoi vom găsi modalităţi pentru a sărbători cu adevărat atunci când totul se va termina”.
Dacă ne vom mişca de colo colo, dacă vom călători, ne vom înghesui, cazurile de Covid-19 se vor înmulţi exact acolo unde există o transimtere semnificativă a virusului şi unde nu există un program adecvat de izolare şi carantină”, a continuat directorul pentru urgenţe al Organizaţiei mondiale a sănătăţii, Michael Ryan, răspunzând jurnaliştilor într-o conferinţă de presă la Geneva. „Nu există un risc zero într-un tablou în care cazurile sunt în creştere, dar trebuie să fim clari: acest virus are nevoie de persoane ca să se transmită”, a adăugat Maria Van Kerkhove, şefa grupului OMS pentru coronavirus.
„Fără discuţie – a mai spus Ryan – o mai mare libertate bucură populaţia într-un moment în care e nevoie de bucurie. Dar ştiinţa e clară. Doar că fiecare guvern trebuie să echilibreze riscul epidemiologic cu acela economic şi social. Iar frustrarea populaţiei de a sărbători este ridicată. Sarcina noastră este de a da indicaţii clare din punct de vedere ştiinţific”, apoi decizia finală e de partea politicului.
„În anumite situaţii şi în anumite ţări decizia cea mai dură va fi cea mai sigură. Iar posibilitatea de conexiuni virtuale ne va da posibilitatea de a sărbători oricum evenimentele respective, de sfârşit de an – a adăugat expertul – Vom găsi modalităţi de a sărbători cu adevărat atunci când acest coşmar se va sfârşi”, scrie Il Fatto Quotidiano.