Evenimentul Zilei > Actualitate > Britanicii cer guvernului român să oprească măcelărirea maidanezilor
Britanicii cer guvernului român să oprească măcelărirea maidanezilor

Britanicii cer guvernului român să oprească măcelărirea maidanezilor

Oficiali britanici au cerut insistent guvernului român să pună capăt sacrificării câinilor comunitari, după ce în jur de 300.000 dintre aceştia au fost omorâţi în cadrul unei campanii de reducere a numărului patrupedelor fără stăpân declanşată după ce un băiat de patru ani sfâşiat de câini şi-a pierdut viaţa la Bucureşti, scrie presa engleză.

Potrivit Agerpres, Mail on Sunday informează că oficiali britanici au făcut lobby pe lângă liderii de la Bucureşti, solicitându-le să dea dovadă de un comportament "uman" în criza milioanelor de câini comunitari care colindă pe străzile din România.

În jur de 300.000 de câini au fost adunaţi şi măcelăriţi într-o campanie de reducere a numărului patrupedelor fără stăpân, după ce Ionuţ Anghel a fost omorât în timp ce se juca în apropierea unui parc, scrie publicaţia britanică.

Deşi iniţial a fost pusă pe seama câinilor comunitari, ulterior s-a aflat că moartea copilului a fost provocată de câinii de pază aflaţi în proprietatea unei companii private, relatează ziarul. Luna trecută, aceasta a fost condamnată la plata unei despăgubiri de 1,7 milioane de lire sterline către familia devastată a copilului ucis.

Acest lucru nu a împiedicat autorităţile române să continue cu campania masivă de sacrificare, existând informaţii că unii câini au fost omorâţi cu bâtele în plină stradă sau închişi în cuşti în adăposturi oribile. Documente guvernamentale obţinute de ziarul britanic indică temerile Foreign Office privind tratamentele crude pe scară largă faţă de animale în România.

"În general, bunăstarea animalelor în România reprezintă un motiv de preocupare, în special în cazul câinilor comunitari", a avertizat ambasadorul britanic în România, Martin Harris, într-o notă recentă către Londra.

"Din nefericire, autorităţile locale de multe ori nu îşi permit să construiască adăposturi adecvate sau să sterilizeze câinii în condiţii adecvate", a adăugat el.

Organizaţii caritabile precum "Save The Dogs" şi "World Animal Protection" au cerut ca masacrul să fie oprit şi ca câinii fără stăpân să fie adoptaţi sau sterilizaţi. În prezent, scrie Daily Mail, câinii sunt eutanasiaţi dacă nu li se găseşte un stăpân într-un termen de două săptămâni.

În scrisoarea sa, trimisă în aprilie, ambasadorul Harris scrie că Ambasada Marii Britanii de la Bucureşti a găzduit o întrevedere între primarul oraşului şi organizaţiile caritabile, adăugând: "Am recomandat autorităţilor locale din România să se folosească de sfaturile acestor organizaţii în gestionarea acestei probleme grave într-un mod adecvat şi uman".

Sara Turetta, preşedintă a Save The Dogs, a declarat pentru Mail on Sunday: "Am fost la întâlnire. Noi susţinem că sacrificările sunt ineficiente şi că au nevoie de o educaţie mai bună privind modul în care trebuie să aibă grijă de câini şi de programe de sterilizare. Este incredibil de important că ambasada britanică şi alte ambasade străine ne ajută să le comunicăm acest mesaj românilor pentru că asta înseamnă că nu suntem izolaţi".

"Suntem preocupaţi ca autorităţile să preia controlul asupra unei probleme istorice, de lungă durată, şi ca orice campanie să fie derulată într-un mod uman", a precizat la rândul său Foreign Office pentru publicaţie