Evenimentul Zilei > Actualitate > Breaking News! Incendiu de proporții în Bucureşti. Flăcările din Delta Văcăreşti, pericol pentru populaţie. Polițiștii dirijează traficul în zonă. UPDATE
Breaking News! Incendiu de proporții în Bucureşti. Flăcările din Delta Văcăreşti, pericol pentru populaţie. Polițiștii dirijează traficul în zonă. UPDATE

Breaking News! Incendiu de proporții în Bucureşti. Flăcările din Delta Văcăreşti, pericol pentru populaţie. Polițiștii dirijează traficul în zonă. UPDATE

Un incendiu major are loc la acest moment în zona Delta Văcărești, Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale, dar intevenția este îngreunată de vântul puternic care favorizează răspândirea flăcărilor,

UPDATE 3: Traficul rutier pe şoseaua Vitan-Bârzeşti se desfăşoară sub îndrumarea poliţiştilor Brigăzii Rutiere, în contextul incendiului de vegetaţie din Delta Văcăreşti.

„Solicităm conducătorilor de autovehicule să evite pe cât posibil zona, să circule cu prudenţă, să păstreze o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate şi să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri. Pietonilor le recomandăm să circule doar pe trotuare, traversarea străzii să o facă doar prin locurile special amenajate şi la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic, iar conducătorii de vehicule le-au înţeles intenţia de a traversa”, transmite Brigada Rutieră.

UPDATE 2: Un număr de 11 autospeciale acţionează pentru stingerea incendiului izbucnit în Delta Văcăreşti, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov. Inițial au fost patru mașini de pompieri, însă numărul acestora a fost suplimentar. De asemenea, focul s-a extins, iar suprafața afectată a ajuns la aproximativ 10.000 de metri pătrați.

UPDATE 1: Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu a postat un mesaj pe Facebook, în care a făcut o serie de comentarii cu privire la incendiul din Delta Văcărești

„De zece ani aceeași cerere: gard perimetral, pază, camere de filmat și conducte de apă care să alimenteze delta și autospecialele pompierilor. Vin prinți, președinți de state și ambasadori să viziteze locul și noi tot la nivelul de civilizație de bordei am rămas din pricina unui Ministerul Mediului – România corupt și a PMB irelevantă.

Ard hectare de stuf în Delta Văcărești. Din păcate nimic nou sub soare pentru că astfel de incendii au mai avut loc și în anii anteriori. Cauza încă nu este cunoscută, dar dacă privim retrospectiv, în a celeasi consitii de seceta și fum, un ciob de sticlă sau o țigară aruncate poate să declanșeze un incendiu. Ce este cu adevărat trist e faptul că în ciuda eforturilor mari depuse de oamenii care au grijă voluntar de Delta Văcărești, autoritățile doar s-au pozat aici, fără un minim de aport pentru conservarea patrimoniului natural.

Mai pe scurt, e nevoie de pază, de gard, de un sistem care să permită autoutilitarelor de pompieri un acces facil la surse de apă distribuite în proximitate.

Primăria Municipiului București a preluat administrarea parcului, însă până acum avem doar o numire pentru șefia administrării parcului și nimic mai mult.  Pe lângă faptul că fix acum eclozeaza majoritatea bobocilor și păsările sunt dependențe de zona de stuf, mai avem și fumul care merge iar în plămânii bucureștenilor”, a scris Octavian Berceanu pe Facebook.

Știrea inițială: 

Un puternic incendiu de vegetație a izbucnit în Delta Văcărești. Focul s-a întins, din cauza vântului, pe o suprafață de aproximaitv 5.000 de metri, iar pompierii au intervenit inițial cu patru autospeciale de stingere a flăcărilor. Ulterior, numărul acestora a fost suplimentat la șapte, iar mai apoi la 11. Autoritățile recomandă locuitorilor din zonă să se protejeze.

„Arde vegetaţia uscată din zona parcului şi a Deltei Văcăreşti. Sunt şapte autospeciale trimise, unele sunt deja la caz şi, din cauza degajării foarte mari de fum, transmitem un mesaj pentru persoanele care locuiesc în zonă sau tranzitează zona cu autoturisme să manifeste prudenţă”, a spus Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București.

sursa foto. News.ro

Comunicatul oficial al ISU București

Un incendiu de vegetaţie a izbucnit, marţi, în Delta Văcăreşti, focul afectând o suprafaţă de circa 5.000 de metri pătraţi. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, au fost trimise la intervenţie mai multe autospeciale de stingere.

„Sunt degajări mari de fum. Vântul influenţează modul de manifestare a incendiului”, precizează ISUBIF.

Locuitorii din zonă au primit un mesaj transmis prin serviciul RO-Alert în care li se recomană să ocolească zona și să-și ia măsuri de protecție.

„Incendiu de vegetație produs în Delta Văcărești. Ocoliți zona. Eliberați căile de comunicație pentru a facilita accesul structurilor de intervenție. Dacă sunteți în apropiere, evacuați zona. Luați măsuri de adăpostire și autoprotecție”, se arată în mesajul RO-Alert.

Vântul foarte puternic face intervenția destul de dificilă. Se pare că focul s-a extins deja pe o suprafață mult mai mare, dat fiind că flăcările au cuprins vegetația uscată. Pompierii intervin cu șapte autospeciale și este posibil să ceară suplimentarea acestora. Coloana de fum, foarte densă se observă de la o distanță de mai kilometri depărtare.

Reprezentanții ISU susțin că astfel de incendii au loc în fiecare an din cauza vegetației foarte uscate din zonă.

 

Prognoza ANM pentru această oră

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis un mesaj potrivit căruia, vântul în zona Delta Văcărești va sufla moderat cu ușoare intensificări. Direcția rafalelor va fi spre est – nord – est, iar norul de fum va fi în dispersie.

„Estimări meteorologice privind circulația aerului în zona Delta Văcărești, Mun. București sector 4, 05.04.2022, orele 14:00- 21:00. Având în vedere simularile modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Delta Văcărești, Mun. București sector 4, se apreciază că cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări (viteze la rafală de până la 35…45 km/h), din direcție predominant vest-sud-vestică, astfel că evoluția norului de fum va fi de dispersie și deplasare spre est-nord-est”, se arată în anunțul ANM.