Evenimentul ZileiActualitateBreaking. MIG prăbușit în județul Mureș. Pilotul s-a salvat în ultimul moment

Breaking. MIG prăbușit în județul Mureș. Pilotul s-a salvat în ultimul moment

Breaking. MIG prăbușit în județul Mureș. Pilotul s-a salvat în ultimul moment
Un avion militar de tip MIG aparținând forțelor aeriene române s-a prăbușit în județul Mureș. Pilotul a reușit să se catapulteze și urmează să fie transportat la un spital din Târgu Mureș pentru îngrijiri.

Un avion de tip MIG – 21 Lancer s-a prăbușit într-o localitate de pe raza județului Mureș. Accidentul s-a petrecut cu puțin timp în urmă în localitatea  Dredad, în apropiere de orașul Reghin.

Conform primelor informații, avionul a decolat de la Baza nr. 71 „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii pentru un zbor de instrucție. Potrivit informațiilor de la fața locului, MIG-ul 21 Lancer a fost observat zburând deasupra unei livezi, după care s-a prăbușit. Cel care a anunțat accidentul aviatic a fost chiar primarul localității Dredad.

Pilotul a reușit să se catapulteze și a scăpat cu viață. El acuză dureri la spate, iar un elicopter SMURD a fost solicitat pentru a-l duce la spital în vederea investigațiilor și a îngrijirilor medicale.

Inspectoratul General al Aviaţiei din MAI a transmis că se intervine cu un elicopter pentru a-l prelua pe pilot și a-l transporta la un spital din Târgu Mureş.

Anunțul Ministerului Apărării Naționale

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, aeronava MiG 21 Lancer s-a prăbușit în jurul orei 14.30, în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită. Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului, precizează MApN.

O aeronavă MiG 21 Lancer din cadrul Bazei 71 Aeriană Cîmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucţie, s-a prăbuşit marţi, 20 aprilie, în jurul orei 14.30, la în apropierea localităţii Dedrad, judeţul Mureş, într-o zonă nelocuită. Pilotul a reuşit să execute manevra de catapultare şi este în stare stabilă, conştient şi cooperant cu echipele de intervenţie ajunse la faţa locului”, a transmis, marţi, Ministerul Apărării.

Conform sursei citate, conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.

O flotă îmbătrânită și predispusă la accidente

MIG-ul 21 LanceR care s-a prăbușit în județul Mureș este unul dintre cele ultimele 30 de aparate de acest fel care se mai află în dotarea Forțelor Aeriene Române. Numărul exact de avioane de vânătoare MiG 21 Lancer este confidential, însă conform unor estimări, se pare că ar fi vorba despre aproximativ 30 de astfel de avioane. Este mai puțin de două escadrile, în condițiile în care o astfel de unitate de luptă este formată din 16 aeronave.

În prezent, avioanele MiG 21 Lancer rămase în uz, mai operează de pe două baze aeriene. Este vorba despre cea de la Câmpia Turzii, de care aparținea și avionul care s-a prăbușit. Alte aparate de acest fel sunt și la baza Mihail Kogălniceanu. În trecut, MIG-uri 21 mai erau staționate și pe aerodromul din Bacău.

Deși au rămas puține în uz și sunt aproape de finalul resursei de viață – MIG-urile 21 Lancer vor continua să fie folosite cel puțin cinci-șase ani de acum încolo. Aceasta din cauza întîrzierilor întâmpinate de programul de înzestrare cu aparate de tip F16.

 


Accesează: