Evenimentul Zilei > Actualitate > A avut un noroc uriaș. Draga Olteanu Matei, salvată în ultima clipă
A avut un noroc uriaș. Draga Olteanu Matei, salvată în ultima clipă

A avut un noroc uriaș. Draga Olteanu Matei, salvată în ultima clipă

Actrița Draga Olteanu Matei s-ar fi putut afla printre victimele din secția ATI de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, dacă nu ar fi fost transferată la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Actrița, în vârstă de 87 de ani, este internată la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, unde a fost transferată, în cursul zilei de vineri, cu o ambulanță, de la spitalul din Piatra Neamț. Medicii ieșeni o țin sub monitorizare la secția de Terapie Intensivă, actrița fiind intubate, sub ventilație invazivă. Draga Olteanu Matei a ajuns la Iași după ce a suferit „o hemoragie digestivă superioară”, cel mai probabil din cauza unui tratament pe care îl efectua pentru o afecțiune cardiovasculară.

Deoarece era domiciliată în Piatra Neamț, Draga Olteanu Matei tebuia să fie internată la secția ATI a spitalului județean din municipiu. A avut noroc, dacă se poate spune așa, pentru că în salonul de la Terapie Intensivă în care erau internați pacienți non-COVID, nu mai erau locuri și a fost transferată la Iași. În prezent, cunoscuta actriță este îngrijită la secția de Anestezie – Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

„Doamna a ajuns transferată de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ din cauza unei hemoragii digestive superioare. A fost evaluată în urgenţă, s-a făcut transfuzie de sânge. E vorba despre o hemoragie importantă. Este internată în acest moment în ATI. Este conştientă, comunică cu echipa medicală. S-au început manevrele diagnostice şi terapeutice. Starea doamnei este stabilă după primele manevre terapeutice, în primul rând după transfuzia de sânge, reumplerea volemică şi toate celelalte tratamente care s-au făcut în urgenţă şi se continuă în ATI”, a precizat Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu.

Tragedia de la Piatra Neamț

Un număr de zece persoane și-au pierdut viața, iar alte șapte au fost rănite, într-un incendiu puternic care a izbucnit, sâmbătă seara, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Din primele cercetări se pare că focul a izbucnit de la un scurtcircuit în rețeaua de alimentare electrică a fabricii de oxigen.

Printre răniți se numără și medicul de gardă, Cătălin Denciu, specialist în Terapie Intensivă, care a suferit arsuri pe aproape 40% din suprafața corpului. Medicul a intervenit în flăcări pentru a-i salva pe pacienții aflați în cele două saloane ale secției ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț. El a fost transferat în Belgia, la o clinică specializată în arși, „Regina Astrid” din Bruxelles.