Studiu spaniol privind tratamentul împotriva coronavirusului

Studiu spaniol privind tratamentul împotriva coronavirusului sursa: arhivă EVZ

Folosirea din timp a antiviralelor universale ar putea reduce semnificativ incidența bolii care a provocat pandemia. Este concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetători din Spania. Fără aceste medicamente, cu o rată de infectare de peste 500 de cazuri la suta de mii de locuitori, perspectivele țării sunt sumbre.

Spania trebuie să se pregătească pentru un maxim al contaminărilor la finalul lunii noiembrie, un mare val de internări în decembrie și un număr mare de decese în ianuarie. Annamaria Damian au urmărit de la Madrid anunțurile specialiștilor.

Plecând de la un model computațional, cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Valencia și de la Centrul spaniol de Cercetări Ştiințifice au calculat rezultatul folosirii în tratamentul pentru COVID-19 a antiviralelor. Acestea lipsesc acum din farmacii, dar datele acestui grup de oameni de știință arată că folosirea lor ar reduce mult incidența virusului și ar evita intrarea în colaps a sistemului de sănătate.

Până la vaccinarea în masă, folosirea antiviralelor potrivite ar putea fi o opțiune pentru reducerea simptomelor, controlarea gravității bolii și prevenirea transmiterii ei. Cercetătorii au studiat evoluția transmiterii bolii în Spania și au simulat mai multe scenarii în care s-ar dispune de medicamente eficiente, accesibile și ieftine. Din fericire, spun ei, aceste condiții sunt deja îndeplinite de mai mulți candidați la aceste antivirale în toată lumea.

Ne puteți urmări și pe Google News

În primul scenariu, care este cel actual, în care antiviralele lipsesc, se prevede o continuare a creșterii numărului de cazuri până la sfârșitul lunii noiembrie, când Spania va avea cel mai mare număr de infectări din acest al doilea val, apoi numărul internărilor ca vreşte până în prima parte a lunii decembrie, iar în primele zile ale lui ianuarie 2021, numărul persoanelor decedate va fi foarte mare. Al doilea scenariu este cel în care s-ar administra antivirale cu rate de infectare diferite, în cazul în care s-ar administra antivirale pentru 15% din persoanele cu simptome, cu o eficiență scăzută, de numai 35%, modelul arată o reducere de peste 50% a persoanelor internate în spital în perioada vârfului curbei epidemiologice.

Dacă eficiența antiviralelor reduce semnificativ numărul de internări, se întârzie cu 15 zile saturarea sistemului de sănătate. Într-un alt scenariu s-a simulat eficiența antiviralelor pe termen scurt. În acest caz, conform modelului de calcul, s-a constatat importanța de a dispune de antivirale în farmacii cât mai repede, deoarece orice întârziere poate reduce impactul și chiar să provoace ineficiența medicamentelor. Concluzia studiului este că folosirea antiviralelor eficiente ar ajuta la reducerea folosirii resurselor medicale și la salvarea multor vieți.

Autorii cercetării spun că l-au numit modelul antiviral democratic sau universal și este un instrument la fel de important ca vitamina D. Potrivit altor studii, peste 70% din cei internați cu COVID-19 în Spania aveau deficiență de Vitamina D. Astfel, specialiștii consideră că ridicarea nivelului de Vitamina D pentru întreaga populație ar putea duce la o reducere a curbei în acest al doilea val. (RRA)