Evenimentul ZileiPoliticaBomba despre cele mai dorite pensii. Ministrul a spus-o clar. Presiune mare pe buget

Bomba despre cele mai dorite pensii. Ministrul a spus-o clar. Presiune mare pe buget

Bomba despre cele mai dorite pensii. Ministrul a spus-o clar. Presiune mare pe buget
Doar o cincime din pensiile Ministerului Afacerilor Interne au suferit majorări, a transmis Lucian Bode, joi, 27 ianuarie, la finalul ședinței de Guvern, comentând reformarea pensiilor speciale. Oficialul a transmis că măsurile privind creșterile de venit s-au aplicat celor care încasau până în suma de 2.500 de lei, însă a subliniat că pensiile militare nu sunt unul și același lucru cu pensiile speciale.

Presiunea exercitată pe bugetul statului de către pensiile din sistemul MAI este „mare”, a spus Lucian Bode. Poziția oficialului vine în contextul în care ministrul Muncii a anunțat că de modificarea pensiilor beneficiarilor retrași din sistem se vor ocupa șefii MAI și MJ. Șeful Afacerilor Interne a spus că este de acord să fie efectuate anumite analize în acest sens.

Presiune pe buget de 5, 2 miliarde de lei

„Sunt întru totul de acord ca în România pensiile trebuie să fie plătite pe principiul contributivității. Sunt cu totul de acord ca în România să nu avem pensii speciale.

Însă cine confundă pensiile militare cu cele speciale face o greșeală și pensiile de serviciu, pensiile militare, pensiile din sistemul nostru al Afacerilor Interne sunt în acest moment undeva la o presiune pe buget undeva la 5,2 miliarde de lei”, a declarat ministrul Lucian Bode, la finalul ședinței de Guvern de joi.

Câte pensii au fost majorate pentru rezerviștii MAI

În ceea ce privește majorarea veniturilor, oficialul a transmis că pensiilor au fost majorate doar în cazul rezerviștilor care încasau până în 2.500 de lei.

„Vorbim despre 97.000 de pensionari proveniți din sistemul de ordine publică. Vorbim despre pensii cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei într-un număr de aproximativ 21.000 de pensionari, pentru ei s-a aplicat acea indexare de 10%. Toți cei care aveau pensii sub 2.500 de lei au primit această indexare”, a explicat ministrul Afacerilor Interne.

Lucian Bode: Pensiile militare nu sunt pensii speciale

Capul de la Ministerul Afacerilor Interne a precizat că, în opinia sa, „nu este corect să punem semnul egal între pensiile militare și pensiile speciale”.

„Sunt de acord însă să existe o discuție și în cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, pentru că aici intră și pensiile din rândul MAI și a serviciilor de informații ș.a.m.d. Vorbesc despre aceste categorii. Sunt cu totul de acord să avem aceste analize.

Presiunea pe buget este într-adevăr mare, 22-23% din bugetul MAI merge către această componentă, capitolul social, dar nu sunt de acord cu afirmația pensiile militare, de serviciu sunt pensii speciale”, a conchis ministrul Lucian Bode.

Marius Budăi, ministrul Muncii, s-a delegat de orice responsabilitate cu privire la reforma pensiilor speciale. Potrivit acestuia, ele revin în sarcinile fiecărui ministru de resort. Astfel, șefii MAI și MJ vor decide de acum modul în care vor fi modificate pensiile beneficiarilor retrași din sistemele respective.


Accesează: