Evenimentul Zilei > International > Boko Haram, gruparea teroristă care a îngrozit centrul Africii
Boko Haram, gruparea teroristă care a îngrozit centrul Africii

Boko Haram, gruparea teroristă care a îngrozit centrul Africii

Patru țări - Nigeria, Niger, Ciad și Camerun - și-au unit forțele pentru a stăvili atacurile teroriste ale grupării Boko Haram, la scurt timp după ce jihadiștii au cucerit un important oraș nigerian, Baga, de pe malul lacului Ciad.

 Ieri, armata din Ciad a avansat pe teritoriul Camerunului, la o zi după cel mai sângeros raid lansat de islamiști în nordul acestei țări, ferită până acum de pericolul jihadist.

Nigerul, în alertă

Circa 60 de camerunezi, în majoritate femei și copii, au fost răpiți de militanții Boko Haram. Pe cealaltă parte a lacului Ciad, în Niger, guvernul a demarat cea mai amplă operațiune militară din istoria țării, anticipând un atac al forțelor islamiste.

Potrivit Amnesty International, atacul de la Baga este „cel mai mare și mai distrugător” pe care l-a comis până în prezent Boko Haram de la începutul insurecției sale în 2009, soldată cu peste 13.000 de morți și 1,5 milioane de persoane strămutate. Neputincioasă în fața insurgenței islamiste, Nigeria a acceptat ca trupele Ciadului să pătrundă și pe teritoriul său. Pentru a combate însă acest flagel, Africa trebuie să facă front comun, a avertizat Ciadul.