Boală după vaccinul anti-Covid? Dacă aveți aceste simptome trebuie să mergeți de urgență la medic

Boală după vaccinul anti-Covid? Dacă aveți aceste simptome trebuie să mergeți de urgență la medic

După apariția vaccinurilor anti Covid19, una dintre reațiile adverse a fost instalarea miocarditei. Medicii spun că nu este cazul să vă faceți probleme prea mari deoarece boala se va remite de la sine.

Cauza bolii le scapă adesea cardiologilor, iar simptomele sale pot fi confundate cu cele cauzate de alte boli. Mai mult decât atât, cei mai mulți dintre noi abia dacă știu câte ceva despre această afecțiune gravă, care undeori poate duce la deces. Așadar, în efortul de a o înțelege mai bine, haideți să descoperim simptomele, cauzele și opțiunile de tratament pentru miocardită.

Ce este miocardita?

Miocardita provoacă inflamarea mușchiului inimii. Această inflamație poate cauza mărirea și slăbirea inimii, crearea de țesut cicatricial și limitarea capacității de circulație a acesteia.

Această inflamație a inimii poate produce mai multe simptome. Printre acestea se pot enumera dificultăți de respirație, oboseală, palpitații cardiace, dureri sau presiune în piept, amețeală, umflături la nivelul mâinilor, picioarelor, gleznelor și picioarelor și chiar o pierdere bruscă a cunoștinței.

În cazul în care resimțiți oricare dintre simptomele menționate anterior, oricât de firav ar fi, este primordial să solicitați ajutor profesionist. Deși cazurile ușoare de miocardită se ameliorează adesea de la sine, în cazurile mai grave este nevoie de medicație și chiar intervenție chirurgicală.

Cauzele miocarditei

Așa cum am afirmat anterior, o mulțime de cazuri de miocardită nu sunt niciodată asociate cu o cauză directă.

În ultimii doi ani, miocardita a fost asociată vaccinului anti Covid 19. Simptomele inflamării mușchiului cardiac au apărut în special la persoanele tinere și la scurt timp de la administrarea vaccinului. Trebuie să cunoașteți faptul că boala s-a remis de la sine în 99.9 la sută din cazuri, așa că nu trebuie să vă faceți griji în această privință.

Cazurile care au ca sursă o cauză principală sunt de obicei atribuite unei varietăți de infecții virale care și-au făcut drum până la mușchiul inimii. Viruși și bacteriile sunt cea mai frecventă cauză a miocarditei. Cele mai frecvente virusuri vinovate includ Coxsackievirus grupul B, Human HerpesVirus 6 și Parvovirus B19. În categoria bacteriilor au fost, de asemenea, legate și de miocardită, Staphylococcus aureus sau Corynebacterium diphtheriae.

Ciupercile și paraziții, proveniți din infecții cu drojdie sau interacțiunea cu diverse mucegaiuri pot duce, de asemenea, la apariția miocarditei.

Diagnosticarea miocarditei

Cardiologii de la Instititul Inimii din Cluj Napoca cunosc faptul că un diagnostic este dificil de pus, deoarece simptomele nu sunt specifice. Miocardita ar trebui suspectată la persoanele care au simptome cardiace cu debut recent, cum ar fi durere în piept sau respirație dificilă și care nu au istoric de boli cardiovasculare.

Diagnosticul pus repede poate duce la o prevenire a complicațiilor pe termen lung. Pentru a pune un diagnostic clar este nevoie de mai multe analize imagistice și de laborator. Din probele de sânge prelevate de la persoana suspectată de miocardită se poate evidenția existența unui sindrom inflamator și a creșterii unor enzime care indică lezarea mușchiului inimii.

Celebra electrocardiogramă (ECG) poate să identifice aritmiile sau tulburările inimii instalate relativ recent.

Există și alte tipuri de investigații imagistice care pot pune un diagnostic de miocardită, dar de obicei un cardiolog cu experiență își poate da seama repede despre ce este vorba.

95 la sută dintre cazuri se vindecă de la sine

În general, medicii spun că 95 la sută dintre cazuri se vindecă de la sine, după ce cauza care a dus la inflamarea mușchiului cardiac, gen o infecție, a dispărut.

Medicii spun că perioada de vindecare în marea majoritate a cazurilor este de 14 zile, timp în care pacientul nu are voie să depună efort. Chiar dacă leziunile la nivelul miocardului pot persista câteva luni de zile, este important de cunoscut faptul că acestea vor dispărea de la sine.

În celelalte cinci la sută din cazuri este vorba despre o afectare gravă a inimii, medicii fiind de părere că acești pacienți au nevoie de o monitorizare clinică a evoluției acestei boli.

 

Ne puteți urmări și pe Google News