BNR vine cu vești proaste pentru români: Cresc din nou dobânzile. Ce ne așteaptă anul viitor

BNR vine cu vești proaste pentru români: Cresc din nou dobânzile. Ce ne așteaptă anul viitor Sursa foto: Arhiva EVZ

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în sens descendent previziunile privind activitatea economică pentru anul viitor. Mai mult decât atât, urmează să se majoreze și rata dobânzii.

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că pentru 2023, previziunile privind activitatea economică sunt  revizuite în sens descendent, din cauza războiului din Ucraina și de sancțiunile instituite.

„Evoluţia implică o inflexiune în pattern-ul gap-ului PIB, care, după ce şi-a reamplificat peste aşteptări valoarea pozitivă în trimestrul I 2022, este aşteptat să se restrângă relativ rapid şi să coboare gradual în teritoriul negativ începând cu trimestrul III 2023", se arată în documentul publicat de BNR

De asemenea, din cauza măririi treptate a ratelor dobânzilor la creditele și depozitele populației, creșterea PIB-ului va înregistra o scădere pronunțată de dinamică anul viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din partea exportului net este însă probabil un aport negativ notabil la dinamica PIB şi în 2022

De asemenea, reprezentanții BNR au anunțat că războiul ruso-ucrainean și sancțiunile impuse vor genera, în continuare, incertitudini și riscuri la adresa activității economice, implicit a evoluției inflației, dar și a activității și profitului firmelor.

Mai mult, absorbția și valorificarea fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, ce este condiționată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte în implementarea proiectelor aprobate, sunt vitale în acest context, susține BNR.

Totodată, reprezentanții BNR justifică „majorarea cu 0,75 puncte procentuale a ratei dobânzii de politică monetară, în vederea ancorării anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu şi a stimulării economisirii, pentru a se asigura readucerea durabilă a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută 1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile”, se mai arată în comunicat.

Și rata dobânzii-cheie ar urma să se majoreze cu 1,00 punct procentual din cauza nivelului ridicat al ratei anuale a inflației și deciziile băncilor centrale majore cu privire la politica monetară.

De asemenea, s-a susținut necesitatea păstrării controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară, fiind reiterată astfel importanța continuării monitorizării evoluțiilor mediului intern și internațional.