Dan Suciu (BNR): „Suntem pe un platou de inflație”. Ce o să se întâmple cu IRCC-ul la finalul anului

Dan Suciu (BNR): „Suntem pe un platou de inflație”. Ce o să se întâmple cu IRCC-ul la finalul anului Inflatie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cu o inflație de 15% și o creștere continuă a dobânzilor, românii se întreabă ce va urma de la începutul toamnei. BNR a anunțat, în urmă cu câteva zile, că inflația va continua să crească, ceea ce înseamnă că prețurile vor urca, din nou.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a afirmat cu cât ar putea să crească ratele la bancă în perioada următoare și dacă vor fi noi creșteri ale dobânzii-cheie.

"Creșterea dobânzii-cheie cu 0 75 % a fost cumva pusă în preț înainte, de către bănci, atunci când au codat ROBOR-ul. Mai mult decât atât, ele au considerat că Banca Centrală va crește dobânda-cheie cu un punct. Părea la un moment dat că e nevoie de un punct procentual de creștere, de vreme ce inflația ar fi continuat să crească, dar estimarea BNR este că suntem pe un platou de inflație. Undeva în jurul acestei valori de 15 % va evolua inflația o perioadă de timp. Şi ultimele date de inflație, confirmă că suntem pe acest platou.", a spus Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al BNR a mai precizat că băncile au luat act de decizia politică monetară și au scăzut ROBOR-ul sub pragul de 8%.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Trebuie să legăm întotdeauna dobânda de inflație”

De asemenea, Suciu a spus că într-o lume normală, dobânzile ar trebuie să fie peste inflație, precizând totodată că acest lucru nu se pate obține de azi pe mâine.

(...) „Asta este direcția - să ajungem la un moment dat ca inflație să scadă, iar dobânda să crească peste inflație, așa încât cei care economisesc să fie bonificați, premiați cu o dobândă pozitivă și nu penalizați. Pentru că în acest moment, vrând, nevrând, chiar dacă au crescut foarte mult dobânzile la depozite în ultima perioadă, de la 1 la 6 %, ceea ce e mult, tot nu e suficient.", a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR.

Suciu a amintit că în ciuda creșterii dobânzilor și a inflației, românii continuă să împrumute bani de la bancă.

„Sigur, ei s-au împrumutat pe IRCC, nu pe ROBOR, care are alte componente și este mult mai scăzut și în consecință, rata a fost la debutul perioadei de plată ceva mai scăzută. Dar cred că mesajul și al dumneavoastră, și al nostru, și al băncilor a fost unul clar: și IRCC-ul va crește, că n-are cum să rămână aici. Știm datele pentru trimestrul următor - 4 și ceva la sută, urmează să crească și peste această cifră. Încă n-avem toate datele, dar cred la final de an, IRCC-ul va fi de peste 5 %.", a concluzionat purtătorul de cuvânt al BNR, scrie Antena3.