Exclusiv. Creșterea ROBOR pare de neoprit. Expert despre momentul când pot spera românii cu credite la o scădere. Video

Exclusiv. Creșterea ROBOR pare de neoprit. Expert despre momentul când pot spera românii cu credite la o scădere. VideoSursa foto: arhiva EVZ

Indicele ROBOR a ajuns la valori alarmante, doborând record după record, ceea ce le dă motive de mare îngrijorare românilor cu credite la bănci. Invitatul jurnalistului EVZ Mirel Curea în podcastul Contrapunct EVZ de vineri, Alexandru Petrescu, are studii finalizate în Marea Britanie, unde a lucrat ca director adjunct al unei mari bănci londoneze. Fost ministru al Comunicațiilor și al Economiei în guvernele PSD, acesta are expertiză în domeniul consultanței financiare.

Chestionat de gazda emisiunii Contrapunct EVZ din studioul EVZ-Capital, Mirel Curea, ce sfaturi le dă românilor cu credite la bănci ale căror rate depind de creșterea ROBOR, cu valori alarmante de la debutul anului, Alexandru Petrescu a observat că cea mai rezonabilă recomandare este ca românii să fie prudenți, să renunțe la cheltuieli inutile sau exagerat de scumpe.

Românii nu trebuie să se bazeze pe politicile BNR

Invitatul jurnalistului EVZ, expert în servicii financiare, a explicat, pentru telespectatorii canalului TV EVZ-Capital, ce așteptări realiste pot avea cei cu credite bancare ca să ajungă să fie executați silit. Pe scurt, e realist să nu te bazezi foarte mult pe politicile BNR, care are tot interesul să crească ROBOR pentru a diminua cererea de capital din piață și a menține inflația la cote moderate.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

„Dacă ROBOR-ul este mai mare, valoarea dobânzilor la solicitare de capital, respectiv vrei împrumut redus să iei bani, este mai mare și stopează apetitul de a cere capital. Dacă nu se mai cere capital sunt bani mai puțini în piață. Dacă-s bani mai puțini în piață se cumpără mai puțin. Teoretic scade inflația. Accesul la capital este frânat. Teoretic previn. Având capital disponibil de cheltuieli mai mai mic, ar trebui să scadă inflația, însă nu este suficient ca măsură. Ea trebuie coroborată și cu alte măsuri ce țin de decizia arcului guvernamental. (....)

Aici vorbim de eterna colectare mai bună și cheltuială mai mică. Să fim puțin mai zgârciți cu luxul, cheltuieli, achiziții mai mult sau mai puțin necesare, la pensii mai mult sau mai puțin îndreptățite. Și, evident, asta va genera cheltuieli mai mici, care, în contrapondere cu venituri mai mari, în contrapondere cu creșterea ROBOR-ului, accelerată de creșterea dobânzii cheie monetare a BNR-ului, ar trebui să echilibreze situația".

Iarna 2023 poate aduce vești bune românilor cu credite

Referitor la momentul în care românii cu rate la bănci pot spera că economia își va mai reveni, iar ROBOR va scădea, fostul ministru al Economiei din guvernarea PSD a afirmat: „Dacă ne uităm la buletinele de estimare pe termen lung ale Băncii Naționale și ale Băncii Centrale Europene, ele ne spun că undeva spre iarna anului curent ar trebui să intrăm sub 10 %, astfel încât undeva la iarna anului viitor să ne întoarcem undeva la o dobândă-cheie care să genereze un ROBOR mult mai mic, undeva la 5 %, 6 %. Ceea ce înseamnă că o să avem o dobândă-cheie la un 3%”.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro