BNR, anunţ crucial! Ce se întâmplă, de fapt, cu tezaurul românesc de la Moscova: „Am fi naivi să credem că îl returnează!”

BNR, anunţ crucial! Ce se întâmplă, de fapt, cu tezaurul românesc de la Moscova: „Am fi naivi să credem că îl returnează!”

Am fi naivi să credem că Rusia își va îndrepta atenția asupra României pentru a-i returna tezaurul trimis spre păstrare în anul 1916, a transmis purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu. Soarta acestuia rămâne sub semnul întrebării, iar oficialii ruși cu siguranță nu sunt dispuși să recunoască în circumstanțele actuale ce s-a întâmplat cu cantitățile de aur, bijuterii și cu elementele de arhivă românești pe care le-au preluat.

Rusia nu va returna tezaurul românesc trimis spre păstrare la Moscova în anul 1916, a transmis purtătorul de cuvânt al BNR, comentând situația elementelor de valoare preluate de ruși când țara noastră era atacată de Puterile Centrale. Deși atunci a părut cea mai bună soluție, venirea comuniștilor la putere în Rusia a condus la o schimbare drastică a situației.

Putin nu va renunța la tezaurul românesc

Lenin a refuzat să returneze țării noastre tezaurul românesc. De atunci și până acum, autoritățile române au recuperat doar mici părți din tezaur, în trei tranșe. Mare parte a acestuia a rămas, însă, în Rusia, iar Vladimir Putin nu dă semne că ar fi dispus să renunțe la el.

„E greu de spus că Rusia, care acum atacă un stat independent, este disponibilă pentru noi, astăzi, să discute despre tezaur sau să recunoască soarta sa ori să ne dea informații despre el. Am fi naivi să credem că îl returnează în această perioadă”, a declarat Dan Suciu, într-o intervenție televizată la Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentant BNR, despre situația comorilor trimise la Moscova

„Avem documente care atestă în mod cert, şi aceste documente sunt acceptate ca valide, întreaga cantitate de aur, bijuterii şi elemente de arhivă care au fost transmise în Rusia în 1917-1918. De atunci, au apărut unele elemente care arată că în anii 20 existau aceste comori intacte, dar alte informații nu mai avem, decât o recunoaștere din partea membrilor comisiei că documentele puse la dispoziție de către Banca Națională sunt originale”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR.

O comisie de negociere a fost înființată în anul 2003 pentru a se ajunge la o soluție. Prin Declarația comună a miniștrilor afacerilor externe român și rus, semnată la 4 iulie 2003, la Moscova, a fost stabilită crearea unei comisii comune care să studieze problemele izvorâte din istoria relației bilaterale româno-ruse, inclusiv problema Tezaurului României.

Comisia este formată din istorici, arhiviști, experți în domeniul financiar și bancar, muzeografi, specialiști în domeniul artei. Rolul Comisiei comune este de a cerceta și examina, cu prioritate, faptele și documentele legate de problematica Tezaurului României.

Ultima dată comisia s-a întâlnit la Moscova în 7 și 8 noiembrie 2019. Potrivit declarațiilor de atunci au fost discutate „aspecte noi privind Tezaurul României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial rezultate din cercetări recente în arhivele române și ruse, precum și din apariții istoriografice de dată recentă” .

Ultima întâlnire cu rușii a avut loc în anul 2019, dar de atunci e tăcere totală. Vladimir Putin nu a mai răspuns la solicitările României.