Evenimentul Zilei > International > Bill Gates, victima teoriile conspirației? De ce îl apară presa globalistă cu atâta foc?
Bill Gates, victima teoriile conspirației? De ce îl apară presa globalistă cu atâta foc?

Bill Gates, victima teoriile conspirației? De ce îl apară presa globalistă cu atâta foc?

Că vrem sau nu să acceptăm, printre cauzele care au dus la o explozie a teoriilor conspirației se află și presa mainstream. Mai précis, faptul că din “câinii de pază ai democrației” jurnaliștii s-au transformat în niște apărători ai status-quo-ului politic și economic. Investigațiile au dispărut, în schimb odele și cultul personalității sunt la ordinea zilei.

„Un profitor de război”

Prezente în toată lumea și în multe limbi, aceste postări pot fi găsite pe Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp sau pe forumurile 4chan, Reddit etc.

AFP a demontat deja peste o duzină de publicații virale în engleză, franceză, spaniolă, poloneză sau cehă. Cu citate și videoclipuri deviate, decontextualizate, fotomontaje înșelătoare, aceste publicații îl acuză că dorește să ofere un vaccin otrăvit africanilor, că a paralizat sute de mii de copii, că deține OMS, că ne  folosește-ne creierul pentru a crea criptomonede sau chiar că este… satanist.

Dacă multe astfel de postări circulau deja înainte de pandemia noului coronavirus, afirmațiile care îl vizează pe Bill Gates au un lucru în comun: îl acuză că vrea să se folosească de pandemie ca un „profitor de război”, că doreşte înrobirea lumii sau să se îmbogățească vânzand vaccinuri.

„Aceste teorii pot reduce încrederea oamenilor în organizațiile de sănătate și să ducă la scăderea ratelor de imunizare, ceea ce este îngrijorător”, a continuat dl. Smith.

„Orice teorie a conspirației trebuie să-și demaşte  orchestratorul final”, spune cercetătoarea Kinga Polynczuk-Alenius, pe un blog al Universităţii din Helsinki.

„Ţapul ispăşitor perfect”

„Pentru că a criticat administrația Trump, pentru că este un magnat al tehnologiei devenit filantrop, un promotor fervent și finanțator al vaccinării, cofondatorul Microsoft este țapul ispășitor perfect pentru o criză, care este la intersecția tehnologiei și a științei medicale”, rezumă ea situaţia.

Mai exact, „el nu a devenit vedeta conspirațiilor, ci este deja de multă vreme”, precizează Sylvain Delouvée, cercetător în psihologie socială la Universitatea din Rennes.

Bill Gates a fost deja acuzat că se află în spatele epidemiei Zika sau că este o creatură reptiliană, reamintește acest specialist în conspirații. Dar, datorită actualei crize de sănătate fără precedent, Bill Gates face motoarele de căutare de pe internet  să explodeze”.

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.