Bill Gates, capul unei caracatițe care a influențat decisiv pandemia de Covid. Investigație Politico

Bill Gates, capul unei caracatițe care a influențat decisiv pandemia de Covid. Investigație Politico Bill Gates anunță o nouă pandemie. Sursa: arhiva EVZ

Patru organizații private din domeniul sănătății, care au legătură cu fundația lui Bill Gates, și-au folosit influența pentru a controla răspunsul global la pandemia de COVID-19. Acestea au beneficiat de bugete aproape 10 miliarde de dolari, fără să fie controlate de guverne. Mai mult, în ciuda sumelor cheltuite, cele patru organizații nu au reușit să-și atingă obiectivele asumate legate de gestionarea pandemiei în statele sărace.

În Europa și Asia s-a trecut de la minimizarea amenințării la închiderea granițelor într-o tentativă eșuată de a opri răspândirea virusului. În acest context, patru organizații neguvernamentale de sănătate globală și-au propus ca obiectiv combaterea coronavirusului. Aceste organizații au preluat atribuțiile guvernelor, copleșite de situație și și-au asumat un program care să ducă la eradicarea bolii, potrivit unei investigații de șapte luni realizată de jurnaliștii Politico din SUA și Europa și de ziarul german Welt.

Având expertiză și susținute financiar de la cel mai înalt nivel al guvernelor occidentale, cu bune relații în rândul producătorilor de medicamente, aceste organizații au preluat au preluat roluri pe care, în mod normal trebuiau să le joace guvernele. Problema este că, deși au preluat aceste atribuții, nu și-au asumat și responsabilitatea guvernelor.

În timp ce națiunile încă mai încercau să descopere cât de gravă este situația, cele patru grupuri au identificat potențiali producători de vaccinuri și au direcționat investițiile în dezvoltarea de teste, tratamente și injecții. Pentru aceasta și-au folosit influența din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății propunând un plan ambițios de distribuție la nivel mondial a medicamentelor și vaccinurilor ce urmau să fie obținute. Planul nu a fost, din păcate, încununat de succes.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele patru organizații sunt Fundația Bill și Melinda Gates, una dintre cele mai mari organizații filantropice din lumea, Gavi, organizația globală pentru vaccinuri, la înființarea căreia au contribuit Bill Gates și soția sa, Wellcome Trust, o fundație de cercetare britanică cu o dotare de miliarde de dolari care colaborase cu Fundația Gates în anii anteriori și, în cele din urmă, Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii împotriva epidemiilor, sau CEPI. Acesta este un grup internațional de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor la a cărui înființare au contribuit Bill Gates și Wellcome Trust, în 2017.

Milioane de dolari pentru combaterea pandemiei

Odată cu constituirea acestei grupări, alte organizațiile ale societății civile și-au exprimat rezervele cu privire la ideea că aceste organizații, dotate cu echipe de experți de elită, ar ajuta la orientarea deciziilor către națiunile sărace. Tensiunile au crescut când Fundația Gates s-a opus inițiativei de a renunța la drepturile de proprietate intelectuală pentru viitoarele vaccinuri. Criticii săi au considerat că protejează interesele giganților farmaceutici în detrimentul oamenilor care trăiesc în națiunile mai sărace.

Cu toate acestea, guvernele din Statele Unite și din Europa și-au oferit sprijinul celor patru organizații în pandemie. Președintele Joe Biden a reușit să repartizeze 500 de milioane de dolari pentru CEPI în propunerea sa de buget, câte 100 de milioane de dolari pe an, timp de cinci ani.

Banii trebuiau să ajute la împiedicarea răspândirii virusului în rândul națiunilor mai sărace, astfel încât acestea să nu devină terenuri de reproducere pentru noi variante ale virusului. Și cei mai mulți au crezut că Fundația Gates și celelalte grupuri merită aprecieri pentru munca lor care a ajutat la salvarea de vieți, pentru că au anvergură suficientă pentru a lupta împotriva unei pandemii.

foto: flickr.com

O asociere controversată

Investigația jurnalistică, care s-a bazat pe mai multe interviuri cu oficiali americani și europeni și cu specialiști în domeniul sănătății la nivel mondial, a trasat pas cu pas drumul prin care o mare parte din acțiunea de răspuns la pandemia de coronavirus a trecut de la guverne la un grup global de experți neguvernamentali, privat. De asemenea, a detaliat legăturile financiare și politice semnificative care le-au permis să obțină influență la cele mai înalte niveluri ale guvernului american, ale Comisiei Europene și ale OMS.

Acum, criticii ridică întrebări cu privire la echitatea și eficacitatea răspunsului grupului de organizații private, la pandemie.

„Cred că ar trebui să fim profund îngrijorați. Spunând-o într-un mod foarte crud, banii cumpără influență. Iar acesta este cel mai rău tip de influență. Nu doar pentru că este vorba de bani - deși acest lucru este important, pentru că banii nu ar trebui să dicteze politica, ci și pentru că este vorba de acces preferențial, în spatele ușilor închise”, a declarat Lawrence Gostin, profesor de la Universitatea Georgetown, specializat în dreptul sănătății publice.

În opinia sa, o astfel de putere, chiar dacă este propulsată de bune intenții și expertiză, este „antidemocratică, deoarece este extraordinar de netransparentă și opacă” și „lasă în urmă oamenii obișnuiți, comunitățile și societatea civilă”.

Influența asupra Organizației Mondiale a Sănătății

Investigația s-a concentrat asupra acestor patru organizații datorită legăturilor dintre ele - atât Gavi, cât și CEPI au primit finanțare inițială de la Fundația Bill și Melinda Gates - și au jucat un rol esențial în consilierea guvernelor și a OMS. Iar OMS a fost crucială pentru ascensiunea acestor grupuri la putere. Toate aveau legături de lungă durată cu organismul mondial de sănătate, iar în consiliile de administrație ale CEPI și ale Gavi este câte reprezentant special desemnat al OMS. Foști angajați ai OMS lucrează acum la Fundația Gates și la CEPI, iar unii, cum ar fi Chris Wolff, director adjunct al parteneriatelor de țară la Fundația Gates, ocupă poziții importante.

O mare parte din influența acestor grupuri asupra OMS se datorează banilor. De la începutul pandemiei, în 2020, Fundația Gates, Gavi și Wellcome Trust au donat colectiv peste 1,4 miliarde de dolari către OMS - o sumă semnificativ mai mare decât cea donate de majoritatea statelor membre oficiale, inclusiv Statele Unite și Comisia Europeană, potrivit datelor furnizate de OMS.

„Trebuie să vă amintiți că, atunci când aveți de-a face cu Fundația Gates, este aproape ca și cum ați avea de-a face cu o altă țară majoră în ceea ce privește donațiile lor către aceste organizații globale de sănătate”, a declarat un fost înalt oficial american din domeniul sănătății.

Rolul ACT-A în combaterea pandemiei în țările sărace

Lucrând îndeaproape cu OMS, cele patru organizații au jucat un rol central în crearea unei inițiative cunoscute sub numele de Acceleratorul de acces la instrumentele COVID-19, sau ACT-A, care s-a concentrat pe asigurarea și livrarea de teste, tratamente și doze de vaccin în țările cu venituri mici și medii din întreaga lume. COVAX - un consorțiu special operat de Gavi, CEPI și UNICEF - este pilonul de vaccinuri al inițiativei ACT-A.

Dar ACT-A nu și-a atins obiectivele de livrare pentru 2021 pe toate cele trei fronturi - pentru teste, distribuirea de vaccinuri și tratamente, potrivit unei analize independente realizate de Dalberg Global Development Advisors, o firmă de consultanță politică cu sediul în New York.

Echipa de diagnosticare a ACT-A și-a ca obiectiv distribuirea a 500 de milioane de teste țărilor cu venituri mici și medii până la mijlocul anului 2021. Aceasta a procurat doar 84 de milioane de teste până în iunie 2021, doar 16% din obiectivul asumat. Echipa medicală și-a stabilit inițial obiectivul de a furniza 245 de milioane de tratamente în țările cu venituri mici și medii până în 2021, dar ulterior a modificat obiectivul la 100 de milioane de tratamente noi până la sfârșitul anului 2021. Până în luna iunie a aceluiași an, echipa medicală alocase doar 1,8 milioane de tratamente.

COVAX și-a stabilit obiectivul de a livra 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârșitul anului 2021. Până în luna septembrie a acelui an, livrase doar 319 milioane de doze. Deși COVAX a accelerat livrările, în august 2022, doar aproximativ 20 la sută dintre africani erau vaccinați - un procent periculos de scăzut - potrivit CDC Africa.

OMS are ştirea momentului

oms, vaccin, moderna, covid 19, omologare

Justificările reprezentanților organizațiilor

Liderii grupurilor spun că nu au reușit să-și atingă obiectivele în mare parte pentru că guvernele bogate au întârziat să intervină și să pună la dispoziție tranșele uriașe de vaccinuri și produse terapeutice.

„Fundația Gates s-a concentrat pe sprijinirea unui răspuns global care să asigure că țările cu venituri mici și medii au avut acces accesibil și echitabil la cele mai bune date și instrumente disponibile pentru a face față crizei. În unele domenii am văzut succese. În ceea ce privește cea mai importantă problemă, accesul echitabil la vaccinuri, lumea în ansamblu a eșuat, deoarece țările cu venituri ridicate au monopolizat inițial oferta disponibilă”, a declarat Mark Suzman, directorul general al Fundației Gates, într-un comunicat.

În ceea ce privește lupta pentru a livra la timp dozele de vaccin către țările cu venituri mici și medii, Seth Berkley, directorul general al Gavi, a declarat că organizația și-a atins unul dintre obiective de a distribui 950 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2021 către țările cu venituri mici, chiar dacă nu a reușit să respecte una dintre promisiunile sale inițiale de a distribui 2 miliarde de doze. (COVAX a livrat cele 950 de milioane de doze până în ianuarie 2022).

„Deși sunt multe lucruri pe care le putem îmbunătăți, ar fi inexact să atribuim toată vina pentru eșecurile răspunsului global chiar organizațiilor care au făcut mai mult decât oricine altcineva pentru a încerca să rezolve problemele legate de aprovizionarea cu vaccinuri și de inechitate”, a spus un purtător de cuvânt al CEPI.

Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust, a avut o opinie similară. Farrar a apărat parteneriatul ACT-A ca fiind cel mai bun mecanism pe care îl avem pentru a furniza instrumente Covid-19 care salvează vieți în întreaga lume.

„Pregătirea și răspunsul cuprinzător la pandemii necesită un tip de finanțare și cooperare internațională pe care numai guvernele le pot aduna. (…) Înainte de înființarea ACT-A, nu exista niciun mecanism formal pentru a coordona și accelera dezvoltarea, producția și accesul echitabil la intervențiile Covid-19 la nivel global. În timp ce ACT-A poate că nu este perfect ... răspunsul global ar fi fost mai slab și mult mai fragmentat fără e”, a spus el.

Scholz a fost învins! Parlamentarii germani resping legea vaccinării obligatorii anti-Covid

Sursă: Scyther5 | Dreamstime.com

Cum s-au cheltuit fondurile strânse din donații

Reprezentanții ACT-A stabileau prioritățile de finanțare și făceau campanie pentru donații, dar banii - 23 de miliarde de dolari în total - au mers direct la entitățile implicate în inițiativă, precum Gavi și CEPI. Deși site-ul web al ACT-A ține evidența sumelor de bani strânse, este aproape imposibil de spus cu exactitate unde s-au dus toți banii.

Pe baza bazei de date COVID a fiecărei organizații, nu este posibil să se delimiteze cu exactitate modul în care grupurile au cheltuit banii strânși prin intermediul ACT-A. De asemenea, este dificil de determinat în datele privind subvențiile și investițiile organizației cât au donat în mod special pentru programele ACT-A. De exemplu, organizațiile nu folosesc „ACT-A” sau o terminologie similară în descrierile lor privind subvențiile și investițiile lor.

Bruce Aylward, care coordonează activitatea ACT-Accelerator în cadrul OMS, a declarat că ACT-A a fost înființat în mod intenționat cu o structură descentralizată pentru a reduce birocrația. El a spus că fiecare agenție a fost responsabilă de propria contabilitate și de consolidarea acordurilor direct cu donatorii.

În timp ce ACT-A și-a dedicat cea mai mare parte a timpului și a resurselor pentru asigurarea dozelor, puțini bani au fost destinați îmbunătățirii sistemelor de sănătate pe teren. Din cele 23 de miliarde de dolari strânse de ACT-A și de agențiile sale beneficiare - inclusiv Gavi și CEPI - doar 2,2 miliarde de dolari au fost destinate consolidării sistemelor de sănătate, potrivit propriului monitor de finanțare al inițiativei OMS.

Organizațiile vor să gestioneze și pandemiile viitoare

Acum, cele patru grupuri cheltuiesc milioane de dolari pentru a face lobby în SUA și UE pentru a adopta prioritățile lor pentru următoarea pandemie. Unele initiative includ consolidarea sistemelor locale de sănătate. Alte inițiative presupun investiții mai mari în cercetare și dezvoltare, în speranța de a crea vaccinuri de ultimă generație și de a extinde rețelele de supraveghere în întreaga lume.

Între timp, mulți specialiști în domeniul sănătății globale se întreabă dacă grupurile sunt capabile să construiască un sistem de răspuns global mai puternic pentru viitor.

Fiecare dintre cele patru organizații a declarat că face cel puțin analiză internă cu privire la activitatea în timpul pandemiei. CEPI finalizează o evaluare a activității sale din ultimii cinci ani, inclusiv în ceea ce privește COVID, și intenționează să o publice un raport.

Reprezentanții Fundației Gates și ai Wellcome au declarat că organizațiile lor au finalizat evaluările interne, deși nu există un document oficial pe site-ul organizațiilor. De asemenea, Gavi a însărcinat o firmă externă să efectueze o analiză a COVAX și intenționează să publice concluziile acesteia. Nu este clar când va fi făcut public acest raport, conform Politico.