O nouă pandemie va lovi toată Planeta! Nenorocirea care ameninţă omenirea. Va fi mai gravă decât COVID-19

O nouă pandemie va lovi toată Planeta! Nenorocirea care ameninţă omenirea. Va fi mai gravă decât COVID-19 Sursa foto: Arhiva EVZ

Schimbările climatice precum încălzirea globală vor avea un efect major în apariția unor noi pandemii în următorii 50 de ani. Nu mai puțin de 15.000 de virusuri ar putea fi transmise oamenilor de către animale care își vor schimba habitatul din cauza caniculei.

Oamenii de știință se așteaptă la 15.000 noi transmisii virale între diferite specii până în 2070. Cei mai periculoși pentru transmiterea anumitor boli la oameni sunt liliecii, suspectați și de apariția la populație la coronavirusului.

Încălzirea globală va face ca multe specii de animale, care nu aveau în trecut contact cu oamenii, să migreze și să ducă ele paraziții și agenții patogeni fapt care ar duce la „creșterea riscului ca bolile infecțioase emergente să treacă de la animale la oameni în următorii 50 de ani”, prognozează oamenii de știință, citați de revista Nature.

Contacte în premieră

Pe măsură ce se mișcă, unele specii vor începe să intre în contact unele cu altele pentru prima dată. Pericolul va fi cel mai mare în zonele dens populate, în special în Africa tropicală și Asia de Sud-Est. Cercetătorii, conduși de Colin Carlson de la Universitatea Georgetown, au modelat modul în care mamiferele s-ar putea mișca pe măsură ce lumea se încălzește cu 2 grade Celsius până în 2070, deoarece habitatele lor actuale devin prea calde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Informația vine în contextul în care sute de căprioare și cerbi din America de Nord au COVID. Nu se știe încă dacă virusul ar putea declanșa o epidemie de la cerb la om, dar cercetătorii sunt îngrijorați că animalele ar putea deveni un potențial teren de reproducere pentru noi variante ale coronavirusului.

Încălzire accelerată

După 150 de ani în care au fost folosiți combustibili fosili extrem de poluanți, planeta s-a încălzit cu 1,1 grade Celsius, fapt ce a dus la perioade de caniculă sufocante, seceta, dar și furturi și inundații cu efecte devastatoare.

În raportul său, publicat în august 2021, IPPC atrăgea atenţia asupra accelerării încălzirii globale, prezicând că pragul de +1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca preindustrială ar putea fi atins în jurul anului 2030.

Dacă nu se iau însă măsuri rapide de diminuare a poluării la nivel mondial această țintă de menținere a încălzirii globale la +1,5 grade Clesius nu va fi atinsă.

„Ne îndreptăm cu ochii închişi către catastrofa climatică şi dacă vom continua la fel, putem spune adio obiectivului de 1,5 grade Celsius. Cel de 2 grade Celsius ar putea fi de asemenea de neatins”, a mai declarat Antonio Guterres.

În cel mai catastrofal scenariu, încălzirea globală ar putea să depășească 3 grade Celsius.