Evenimentul Zilei > International > Biden în Congres: „Taxe pentru bogați și restricții asupra armelor”
Biden în Congres: „Taxe pentru bogați și restricții asupra armelor”

Biden în Congres: „Taxe pentru bogați și restricții asupra armelor”

RAI NEWS (Italia), 29 aprilie 2021 - "Viitorul Americii este în mâinile noastre". Joe Biden stimulează un Congres divizat, căruia îi cere să susțină planul său de 4 trilioane de dolari pentru relansarea țării ("cel mai mare de la cel de-al doilea război mondial") și să acționeze o dată pentru totdeauna pentru a reforma poliția, a lansa restricții eficiente asupra armelor de foc, a lucra la reforma globală a imigrației. 

Am moștenit o țară în criză, acum America este din nou pe drumul cel bun„, a exultat președintele american, revendicând în special succesul campaniei de vaccinare cu 220 de milioane de doze administrate în 100 de zile.

Primul său discurs în calitate de chiriaș la Casa Albă în fața Camerei Reprezentanților și Senatului în sesiune plenară nu ar putea fi mai diferit de ultimul rostit de Donald Trump în ianuarie anul trecut, când Nancy Pelosi, supărată, a îndrăznit să rupă în mod flagrant textul discursul președintelui în fața camerelor. Astăzi, președinta Camerei, împreună cu vicepreședinta Kamala Harris, au făcut istorie: pentru prima dată două femei, care ocupă a doua și a treia funcție în stat, erau așezate în sala Camerei Reprezentanților, în spatele comandantului suprem. „Doamnă vicepreședinte…”, omagiul lui Biden către Harris: „Niciun președinte nu a pronunțat vreodată aceste cuvinte de pe acest podium. Era timpul…”, a adăugat Biden, în aplauzele celor câtorva prezenți din cauza măsurilor stricte anti-Covid-19. Apoi, Biden, știind că drumul este ascendent, a cerut democraților și republicanilor să sprijine planul său de 2,3 miliarde de dolari pentru infrastructură și de 1,8 miliarde de dolari pentru familii, apărându-și intenția de a crește impozitele pentru 1% din populație. „Nu am de gând să impun nici o creștere pentru persoanele care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari. În schimb, este timpul ca marile companii americane și cei mai bogați să plătească cota corectă. Numai ceea ce este corect”, a spus Biden. „Datele arată că 55% dintre cele mai mari companii au plătit anul trecut zero taxe federale pe venit la un profit de peste 40 de miliarde. Și multe companii au făcut evaziune prin intermediul paradisurilor fiscale, de la Elveția la Bermude și până la Cayman. Nu este corect”, a mai spus Biden. Președintele a subliniat, apoi, că „pandemia nu a făcut decât să înrăutățească lucrurile, deoarece în timp ce 20 de milioane de americani și-au pierdut locurile de muncă, cei 650 de miliardari din America și-au văzut bogăția crescând cu peste 1 trilion de dolari. Este timpul să facem ceva”. 

Revenind la cazul Floyd, Biden a cerut ca reforma poliției, care poartă numele afro-americanului ucis de un agent în Minneapolis, să fie lansată luna viitoare: „Am văzut genunchiul nedreptății pe gâtul Americii afro-americane. Acum trebuie să întoarcem pagina, țara dorește acest lucru”. De asemenea, Biden a transmis un mesaj către Vladimir Putin și Xi Jinping. „Nu vrem conflict sau escaladare”, a asigurat președintele american, subliniind totuși că „democrația este esența Americii și autocrații nu vor câștiga”.

 

Traducerea: Oana Avram