BEBELUŞII SUNT ÎN PERICOL. Maternităţile nu mai au vaccinuri

BEBELUŞII SUNT ÎN PERICOL. Maternităţile nu mai au vaccinuri

Licitaţiile pentru achiziţia a două tipuri de vaccin - PENTAXIM şi BCG - au întârziat, iar, din această cauză nou-născuţii sunt în pericol de a fi expuşi unor boli grave precum precum tuberculoza, difteria, tetanosul, poliomielita sau meningita.

În două maternităţi din Iaşi, de exemplu, vaccinurile care asigură imunizarea bebeluşilor împotriva acestor boli lipsesc de mai bine de o lună, anunţă Ştirile ProTv. De asemenea, PENTAXIM, vaccinul care se adminstrează de către medicul de familie copiilor cu vârsta de 4, 6 şi 12 luni, pentru a-i proteja împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, a meningitei şi poliomielitei, lipseşte din dispensare.

Numai de la cele doua maternităţi din Iaşi sunt externaţi 900 de bebeluşi, fara a fi imunizati împortiva tuberculozei.

Neregulile au început luna trecută, odată cu modificarea schemei naţionale de vaccinare. În primă fază, Ministerul Sănătăţii a întârziat să organizeze licitaţia pentru vaccinul pentavalent PENTAXIM, iar în ceea ce priveşte vaccinul BCG (vaccin antituberculoză) care se face obligatoriu tutror nou-născuţilor şi este inclus în programul naţional de vaccinare, acesta fost importat din Danemarca, dar lipseşte în 39 de judeţe.  

Ne puteți urmări și pe Google News