Băsescu: Neratificarea Tratatului de la Lisabona nu induce o stare de criză
- Adam Popescu
- 19 iunie 2008, 14:03
Şeful statului a declarat, înainte de plecarea la summit-ul Consiliului European de la Bruxelles, că agenda întâlnirii dintre liderii UE va fi ocupată în mod major de către eşecul ratificării Tratatului de la Lisabona de către Iralnda. Şeful statului a precizat că autorităţile de la Bucureşti nu apreciază neratificarea Tratatului ca fiind o criză.
"Este greu să întrezărim posibilitatea ca obiectivul de intrare în vigoare la 1 ianuarie 2009 să mai fie realizabil, dar noi vom susţine necesitatea găsirii de soluţii pentru ca tratatul să intre în vigoare înainte de alegerile europarlamentare din iunie 2009", a declarat Traian Băsescu. El a explicat că acest termen este important pentru că tratatul aduce modificări în structura şi prerogativele Parlamentului European.
Respingerea documentului, crucial pentru viitorul uniunii, a declanşat o adevărată criză. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut liderilor europeni să găsească, în cele două zile destinate summitului, o variantă de compromis cu Irlanda. Fără acordul său, tratatul, care înlocuieşte Consituţia Europeană respinsă şi ea tot la referendum, nu poate intra în vigoare.
Liderii europeni fac presiuni ca restul ţărilor să ratifice cât mai curând documentul. 18 dintre ele, printre care şi România au făcut deja asta. Lor li s-a adăugat ieri Marea Britanie. Dar pentru ca tratatul să fie valid el trebuie să primească acceptul tuturor celor 27 de state membre.
Irlanda a fost singura ţară care a cerut opinia populaţiei prin vot. Uniunea aşteaptă o explicaţie din partea premierului irlandez pentru rezultatul negativ. Un sondaj realizat imediat după referendum arăta că cei care au votat "nu" au făcut-o fie pentru că nu au înţeles prevederile tratatului, fie pentru că din punctul lor de vedere există probleme mai importante.
Prim-ministrul sloven, Janez Jansa, a cărui ţară se află la preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a declarat înaintea summitului că în ciuda acestei răsturnări de situaţie niciun subiect de pe agenda reuniunii nu va fi ocolit.
Alte subiecte aflate pe agenda summit-ului sunt gestionarea efectului creşterii preţului la alimente, imigraţia, dar şi schimbările climatice.
(11:03)