Băsescu, APLAUDAT în plen la ORDINUL lui Tăriceanu

Băsescu, APLAUDAT în plen la ORDINUL lui Tăriceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, le-a solicitat, astăzi, senatorilor să îi aplaude în picioare pe foştii preşedinţi ai României care şi-au adus contribuţia la semnarea şi consolidarea Parteneriatului strategic cu SUA.

„România era atunci într-o zonă gri din care Parteneriatul strategic cu SUA a avut menirea să o scoată şi să o repună definitiv în concernul naţiunilor democratice şi libere pentru ca apoi să îşi poată permite atingerea celui de-al doilea obiectiv strategic: aderarea la Uniunea Europeană, iar meritul incontestabil al acestei realizări îi revine preşedintelui Emil Constantinescu. Apoi nu trebuie uitaţi şi cei care, din fericire, sunt încă printre noi şi au avut rolul şi contribuţia lor în luarea acestei decizii majore pentru prezentul nostru şi pentru viitor - Victor Ciorbea, prim ministru la acea dată, Petre Roman - preşedinte al Senatului şi ministru de Externe, Adrian Severin - ministru de Externe şi Victor Babiuc - ministru al Apărării şi fără îndoială această listă nu este completă. Vreau de asemenea să îi aplaudăm împreună pentru deciziile luate atunci pe preşedintele României Ion Iliescu şi pe premierul Adrian Năstase care după atacurile abominabile din 11 septembrie 2001 au răspuns chemării partenerului american şi România s-a alăturat coaliţiei multinaţionale de luptă împotriva terorismului în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Doresc să îl aplaudăm pe Traian Băsescu, colegul nostru senator, preşedintele care a consolidat acest parteneriat pentru Mileniul III”, a spus Tăriceanu în plenul Senatului, potrivit agerpres.ro.

Senatorii au vizionat şi un film cu imagini de arhivă de la vizita din 1997 a preşedintelui american Bill Clinton la Bucureşti.

Fostul preşedinte Traian Băsescu, în prezent senator, a calificat drept „un gest politic corect” acela de a saluta printr-o Declaraţie împlinirea a 20 de ani de la semnarea parteneriatului strategic cu SUA.

„Este un gest corect politic, şi sunt convins şi necesar, acela de a saluta împlinirea a două decenii de la semnarea parteneriatului strategic cu SUA. Parteneriatul strategic nu a rămas în liniile lui iniţiale, ci a evoluat o dată cu evoluţia relaţiilor dintre România şi SUA. Eu însumi, în campania electorală, pentru cei care vă aduceţi aminte, vorbeam de axa de securitate Bucureşti-Londra-Washington. (...) Preocuparea zero a unui preşedinte este securitatea naţională”, a declarat Băsescu, de la tribuna Senatului.

Fostul şef al statului a explicat că parteneriatul strategic cu SUA este „deasupra tuturor acordurilor pe care le avem cu SUA şi este perpetuat din preşedinte în preşedinte, din administraţie în administraţie, din parlament american în parlament american”.

„De aceea, uneori, când avem câte un coleg care spune să îl expulzăm pe ambasadorul SUA, nu ştiu dacă vă daţi seama cât de ridicol sună acel politician - care rămâne şi nesancţionat. (...) Sigur, am mai avut şi întâmplări când în pline negocieri se cerea retragerea trupelor din Irak, dar toate trec şi construcţiile solide rămân”, a susţinut Băsescu.

Senatul a dezbătut şi adoptat, astăzi, o declaraţie pentru marcarea a 20 de ani de Parteneriat strategic cu SUA, în prezenţa foştilor preşedinţi, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu.