Cristi Minculescu explică de ce a spus "Adio, Iris!". "N-a fost vorba de bani"

Cristi Minculescu explică de ce a spus "Adio, Iris!". "N-a fost vorba de bani"

După trei săptămâni în care au sperat într-o schimbare de opinie şi în care au căutat soluţii, membrii trupei Iris au anunţat oficial, ieri, că vocea care le-a fost emblemă timp de 35 de ani a decis să se retragă. "Lipsă de fairplay", a fost reacţia acestora la anunţul lui Cristi Minculescu.

Într-un interviu acordat pentru postul de radio Rock FM, Cristi Minculescu a spus că motivul nu a fost în niciun caz banii. "Decizia nu a fost luată în mod spontan şi eu m-am mirat că am ajuns în postura de a decide să părăsesc trupa. Nu are nicio legătură cu băieţii din trupă, are legătură cu vremurile pe care le trăim şi cu degradarea morală care ne înconjoară în momentul de faţă în România anului 2012. Pot fi foarte multe interpretări... am avut şi eu visele mele, dorinţele mele dintre care unele s-au împlinit şi altele nu. Una peste alta, din 3 septembrie nu mai sunt la Iris", a declarat Cristi Minculescu pentru Rock FM, într-un interviu luat de Cristi Hrubaru. Când Hrubaru i-a spus că fanii Iris sunt uluiţi, Minculescu a răspuns: "Fanii ăia nu au umplut stadionul Naţional, dar asta e altă discuţie. Ne aducem aminte numai când e bine, nu şi când e rău (…) Asta nu înseamnă că mă retrag din muzică şi s-a înţeles, băieţii au înţeles greşit faptul că m-ar fi deranjat starea financiară. Sigur că banii îţi fac viaţa mai uşoară, dar ăsta e ultimul motiv, pur şi simplu au fost foarte multe motive mici", a mai spus fostul solist al trupei Iris. Banii vorbesc Au fost 35 de ani în care formaţia Iris a fost sinonimă, pe rând, cu disidenţa, libertatea de exprimare, rezistenţa şi valoarea. După mai bine de un sfert de veac de când s-a lansat, Iris umple stadioane şi săli de spectacole impresionante, are fani de toate vârstele şi se bucură, poate, de cel mai de succes repertoriu al unei formaţii româneşti din toate timpurile. Din 2 septembrie, însă, piese precum "Strada ta", "Ultima toamnă", "Să nu crezi nimic" sau "Mătase albă" vor fi interpretate de Toni Şeicărescu, fostul vocalist al trupei Direcţia 5. Stinsă de criză financiară sau de alte motive rămase nespuse, vocea lui Cristi Minculescu rămâne doar ecou în suflet pentru fani.

În ceea ce-i priveşte pe colegii de trupă - Valter Popa, Nelu Dumitrescu, Boro şi Relu Marin - dezamăgirea este dublată de nervi. "Am primit vestea de la Cristi cu tristeţe şi cu nervi, acum trei săptămâni. Ne-a spus brusc: «Eu nu mai cânt». Nu a fost fairplay din partea lui. Trebuia să stea până în ianuarie, când se terminau activităţile şi era pauză de concerte. Aşa aveam şi noi timp să ne organizăm, să găsim un solist vocal cu care să lucrăm. Aşa era fairplay", a declarat, pentru EVZ, Nelu Dumitrescu, bateristul şi liderul formaţiei. Deşi s-ar putea înţelege de aici că noua voce a trupei Iris este o alegere forţată de împrejurări, toboşarul spune despre Toni Şeicărescu: "Este unul dintre cei mai buni interpreţi vocali din ţară. Alegerea lui este cea mai bună pe care o puteam face".   Pentru mulţi, motivele invocate de Cristi Minculescu au părut ireale. "El a dat-o că nu mai rezistă şi că nu mai câştigă bani mulţi în ţara asta. Dar nu se poate", susţine liderul trupei. Muzica rămâne la Iris

Iris îşi va duce piesele mai departe, chiar şi fără vocea care le-a făcut celebre. "Muzica este a formaţiei Iris, nu a lui Cristi Minculescu şi, de aceea, nu se va ajunge la dispute în acest sens. Aşa cum nu crede că plecarea solistului ar putea duce la conflicte pe tema repertoriului, Nelu Dumitrescu nu crede nici într-o pierdere a popularităţii Iris după ruperea lui Minculescu. "Cristi a mai făcut asta de două ori, iar trupa nu şi-a pierdut popularitatea. Iris este a ţării, a fanilor săi şi, indiferent de cine a fost la microfon, publicul s-a bucurat şi a rămas loial numelui de Iris".

Ne puteți urmări și pe Google News

Compozitorul Adrian Ordean cunoaşte trupa Iris de când s-a lansat, iar motivul invocat de Cristi Minculescu i se pare plauzibil, însă nu real. "Nu ştiu cât de mult este vorba de bani aici. Nu cred că la Iris se poate pune problema de bani. Sunt formaţii în România care o duc mai rău din acest punct de vedere", susţine compozitorul care bănuieşte că, pur şi simplu, Minculescu a vrut să se lase de muzică în plină glorie. "Probabil că s-a plictisit. A vrut să facă altceva", spune Ordean. O poveste de peste un sfert de veac

Iris este trupa românească care poate fi încadrată cu uşurinţă la categoria "veterani". Cu o longevitate comparabilă cu a altor giganţi ai rock-ului - AC/DC, Europe, chiar şi Aerosmith, Iris a scris istorie în muzica românească. Piesele lor nu s-au născut la bere sau la o votcă, deşi, aşa cum mărturisea Minculescu într-un interviu din 2007, "este aproape dezonorant pentru un rocker să declare aşa ceva". Sentimentali ca toţi rockerii buni, "Irişii" au ştiut mereu că "adevărul este în balade" şi, tocmai de aceea, piesele lor lente nu au dat niciodată greş, ajungând reale hit-uri. Cu toate acestea, atmosfera în interiorul grupului este descrisă de către Adrian  Ordean drept una "glacială".

"La ei este o problemă mult mai veche, în sensul că o mică tensiune a fost întotdeauna. Relaţiile dintre băieţi au fost întotdeauna reci. Este foarte posibil să fie vorba de bani la mijloc", ne-a mai declarat compozitorul.  

De cealaltă parte, Rodica, soţia lui Cristi Minculescu, a declarat, pentru jurnalul.ro, că decizia acestuia "nu poate fi nicidecum speculată sau interpretată, pur şi simplu, nu mai are chef, nu mai vrea să cânte".

"Este clar că Iris nu va mai fi la fel fără Cristi Minculescu. Gândiţi-vă la Queen care a încercat o revenire după Freddie Mercury, dar nu a reuşit" - Adrian Ordean, compozitor.

IRIS ÎN CIFRE:

1977 - anul lansării

1986 - anul în care formaţia s-a organizat în formula actuală - Valter Popa (chitară), Nelu Dumitrescu (baterie), Doru Borobeică (Boro) - bas, Relu Marin (clape), Cristi Minculescu (voce)

1990 - Instrumentele formaţiei sunt distruse într-un incendiu

1996 - Formaţia semnează un contract valabil pe şase ani cu Zone Records, una dintre clauze fiind producerea a cel puţin un album nou în fiecare an; primul rezultat al noii colaborări este discul "Lună plină"

2002 - Iris împlineşte 25 de ani

2007, iulie - Iris cântă în deschiderea concertului Rolling Stones în România 30 de ani de la înfiinţarea trupei

2010, mai - Iris cântă în deschiderea concertului AC/DC din Bucureşti

31 august, Iaşi - trupa Iris va susţine ultimul concert programat, alături de Cristi Minculescu 3 septembrie 2012 - "Cristi Minculescu părăseşte grupul IRIS" - anunţ postat pe site-ul oficial al trupei "Iris este protejată de cineva, de acolo, de sus şi, cât timp cântăm cu dragoste, va fi bine" - Nelu Dumitrescu, liderul trupei Iris.