Banii intră direct pe card! Guvernul a pus la bătaie milioane de euro: Ce condiții trebuie respectate pentru a încasa sumele

Banii intră direct pe card! Guvernul a pus la bătaie milioane de euro: Ce condiții trebuie respectate pentru a încasa sumeleSalariu. Sursa foto: Juan Moyano | Dreamstime.com

Guvernul României a aprobat un nou sprijin financiar pentru fermierii și antreprenorii din industria alimentară, pentru a-i ajuta să realizeze tranziția spre energia regenerabilă, mult mai ieftină decât cea convențională. Astfel, românii au la dispoziție o sumă de aproximativ 13 miliarde de euro pentru a deveni independenți din punct de vedere energetic. Șeful Ministerului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a atras atenția că investițiile în energia verde ar trebui realizate la nivelul acoperișurilor halelor sau fabricilor pentru a se evita eliminarea unor suprafețe de teren din circuitul arabil.

Fermierii și antreprenorii români din industria alimentară beneficiază de un nou sprijin financiar din partea statului pentru realizarea tranziției la energia verde, regenerabilă. Ultimele demersuri realizate de Guvernul României în acest sens vin în circumstanțele în care costurile la gazele naturale sunt în creștere și, potrivit estimărilor specialiștilor, trendul nu se va opri.

Statul pune la bătaie 13 miliarde de euro

Miercuri, Guvernul a aprobat o ordonanță ce stabileşte cadrul instituţional şi financiar pentru funcţionarea Fondului de modernizare, a cărui valoare se ridică la suma de aproximativ 13 miliarde de euro, potrivit unui anunț făcut de șeful Ministerului Energiei, Virgil Popescu.

În Ordonanţă se stabileşte concret cum funcţionează fluxurile financiare, cum se decontează lucrările din Fondul de modernizare, precum şi domeniile prioritare, cele din Directiva Fondului de modernizare. Este vorba despre energie regenerabilă, energie nucleară, de reţele de transmisie a energiei electrice, de reţele pentru distribuţia şi transportul gazelor naturale, de finanţarea proiectelor de depozitare a gazelor etc.

Astfel, fermierii și antreprenorii din industria alimentară din România vor avea la dispoziție resurse financiare pentru a crea noi facilități de producere a energiei regenerabile, putând astfel să devină independenți din punct de vedere energetic, lucru încurajat de șeful Ministerului Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Tranziția la energia verde în cazul fermierilor și antreprenorilor

„Este extrem de important să utilizăm banii, să creăm noi facilități de producere de energie regenerabilă, fie că este din surse fotovoltaice, fie că vorbim de biogaz sau biomasă.

Este extrem de important ca fermierii români şi antreprenorii din industria alimentară să aibă posibilitatea să devină independenți din punct de vedere energetic, pentru că energia şi gazul natural utilizat în agricultură şi industria alimentară reprezintă un factor destul de pregnant în costul final al produselor agroalimentare.

Odată asigurată independența energetică a fiecărei ferme din România, cred eu că fermierii şi antreprenorii români vor deveni mult mai viabili economic, mult mai rezilienți şi mai competitivi pe piață”, a declarat Adrian Chesnoiu, explicând că pentru evitarea scoaterii din circuit a suprafețelor de teren arabil se recomandă investițiile în energie regenerabilă la nivelul acoperișurilor halelor sau fabricilor.

Cum se poate evita scoaterea din circuit a terenurilor arabile

„Este foarte important să utilizăm cât mai mult posibil acoperişurile halelor, ale fabricilor din industria alimentară, astfel încât să nu existe tentaţia de a se scoate din circuitul arabil suprafeţe de teren destinate înfiinţării parcurilor fotovoltaice, pentru că evident este mult mai important să menţinem ternul arabil pentru agricultură şi să utilizăm orice altă suprafaţă care este pretabilă pentru investiţiile în energie regenerabilă”, a spus șeful Ministerului Agriculturii, într-o conferință de presă organizată la Palatul Victoria.