Banii de pensii, pe urma Tezaurului? Risc mare pentru România

Banii de pensii, pe urma Tezaurului? Risc mare pentru România Sursa foto: Arhiva EVZ

România a încheiat procedura de retragere din Banca Internațională de Investiții (BII) și Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE), două bănci care au legături cu Rusia. Dar există riscul să rămânem fără acei bani, investiți

România a încheiat procedura pentru retragerea din cele două bănci de dezvoltare legate de Rusia, Banca Internațională de Investiții (BII) și Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE), însă oferta primită de autoritățile române pentru răscumpărarea participațiilor este una greu de acceptat.

Potrivit informațiilor Profit.ro, rușii au propus ca România să iasă cu o pierdere majoră, de peste 50%, și să primească banii peste o perioadă foarte lungă, de aproximativ un deceniu. Valoarea capitalului vărsat la cele două bănci este de circa 40 milioane de euro, respectiv 26,1 milioane euro la BII și 14,2 milioane euro la BICE.

Banca Banca Internațională de Investiții (BII), sub sancțiuni SUA

Membrii băncii IIB sunt: Republica Bulgaria, Republica Cuba, Ungaria, Mongolia, România, Federația Rusă și Republica Socialistă Vietnam, arată miercuri site-ul Băncii Internaționale de Investiții. România a fost membră a acestei bănci, din 1971, pe când era stat comunist, iar în 2015, prin decizii ale guvernelor conduse de Victor Ponta și Dacian Cioloș, și-a majorat participația. Relația țării noastre cu BII a fost și obiectul unui scandal între Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe, și fostul premier Florin Cîțu.

Ne puteți urmări și pe Google News

BII este sub sancțiuni SUA, dar ar putea primi din nou derogare pentru plăți, inclusiv pentru împrumuturile luate de la investitori din România Dintre cele două instituții de credit, BII este cea mai importantă, întrucât are de plătit sute de milioane de lei, în special fondurilor de pensii Pilon II, care au cumpărat obligațiuni ale băncii cu ani în urmă, după ce România a devenit acționar.

România se retrage din cele două bănci legate de Rusia | PROFIT.ro

Sursa Foto: Tuba Zoltán/kepszerk.hu

Statele Unite au impus în aprilie sancțiuni BII, însă banca a primit o derogare în iunie pentru a putea face unele plăți pentru obligațiuni în coroane cehești. De asemenea, SUA au inclus pe lista de sancțiuni Banca Internațională de Investiții din Ungaria, considerată o „bancă rusească de spionaj”.

Fondurile de pensii au cumpărat obligațiuni BII

Problema este că fondurile de pensii au cumpărat obligațiuni BII după ce România a devenit acționar în cadrul băncii. În prezent, BII mai are trei emisiuni de obligațiuni în lei, două scadente în octombrie anul acesta, iar una în ianuarie 2025

  • emisiune de 340 milioane lei scadentă în 7 octombrie 2023
  • emisiune de 200 milioane lei scadentă la 19 octombrie 2023
  • emisiune de 105 milioane lei scadentă la 27 ianuarie 2025.

Banca Internațională de Investiții a fost calificată de-a lungul timpului drept o bancă controversată. Din acest motiv, a fost numită adesea „banca lui Putin, „calul troian al lui Putin”, „banca spionilor”, „bancă rusă obscură”, mai arată sursa menționată.