Bani mai mulți pentru angajații din Sănătate. Actul normativ a fost adoptat

Bani mai mulți pentru angajații din Sănătate. Actul normativ a fost adoptatMedici români.Sursa foto: Dreamstime

Bani mai mulți pentru lucrătorii din Sănătate, a anunțat ministrul Alexandru Rafila la finalul ședinței de guvern. El a precizat că actul normativ adoptat, o ordonanță de guvern va permite acordarea unor indemnizații pentru lucrătorii care efectuează gărzi.

Bani mai mulți pentru lucrătorii din sistemul de sănătate vor fi alocați printr-o Ordonanță de Guvern. Actul normativ a fost adoptat în ședința de joi, 31 august. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. La finalul ședinței în care a fost adoptat ordonanța de urgență. El a precizat că vo fi alocați bani mai mulți pentru plata gărzii în cazul angajaților din domeniul sanitar.

„Au fost nişte precizări legate de acordarea acelor indemnizaţii personalului medical; medicilor care efectuează gărzi, în valoare de 500 până la 1.000 lei. Am introdus o nouă categorie pe care nu trebuie în niciun fel să o marginalizăm, dimpotrivă, trebuie s-o încurajăm să lucreze şi să rămână în sistemul de sănătate în România”, a explicat Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului este vorba despre indemnizaţii cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru medicii specialiști. Alte sume, cuprinse între 250 și 500 de lei vor fi plătite rezidenților. De asemenea, ordonanța mai prevede prevede acordarea unor indemnizaţii și pentru asistenţii medicali. Aceștia vor primi, la rândul lor, o indemnizație de 500 lei, dar și sporuri în cazul în care lucrează în ture.

„Se vor acorda indemnizaţii la jumătate din valoarea pentru un medic specialist, adică între 250 şi 500 lei, pentru efectuarea de gărzi de către medicii rezidenţi. Deci tinerii medici vor beneficia şi ei la rândul lor de această indemnizaţie”, a mai spus Rafila.

Alexandru Rafila

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Bani mai mulți pentru lucrătorii din Sănătate

Ordonanţa de urgenţă conţine prevederi prin care vor fi alocate sume de bani și asistenților medicali, moașelor, dar și altor categorii de personal„

„De asemenea, sunt precizări legate de administrarea sau de acordarea unor indemnizaţii pentru asistenţii medicali, moaşe şi alte categorii de personal în valoare de 500 lei şi a sporurilor pentru cei care efectuează ture”, a precizat ministrul Sănătății.

De asemenea, a mai spus Alexandru Rafila, indemnizațiile nu vor fi incluse în plafonul de 30% pentru sporuri. Astfel, sumele pe care le vor primi vor fi ceva mai consistente decât în cazul altor bugetari.

„Şi un lucru foarte important, aşa cum l-am discutat şi mi l-am asumat în întâlnirile cu sindicatele, este vorba de renunţarea la includerea în plafonul de 30% pentru sporuri a tuturor acestor indemnizaţii care sunt acordate în acest moment, încât să nu mai existe niciun fel de impediment în acordarea lor”, a subliniat ministrul Alexandru Rafila.

Lucrătorii din Sănătate amenințau cu greva

La începutul lunii iunie, în timp ce profesorii se aflau în grevă, lucrătorii din Sănătate amenințau, la rândul lor cu proteste. Aceștia solicitau bani mai mulți la salarii. Totodată, reprezentanții cadrelor medicale solicitau deblocarea posturilor din sistem.

Sindicatele mai cereau să se asigure o finanţare corectă şi suficientă pentru instituțiile de sănătate, dar și reluarea negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă.

Alte solicitări erau deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială şi punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din acest sistem. Angajații din sănătate cerreau la momentul respectiv, pe lângă bani mai mulți:

deblocarea posturilor în sistemul sanitar public; punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate;

  • acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor;
  • calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
  • calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată
  • calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.