Bani în plus la salariu pentru români! Crește salariul minim?! Negocieri de ultimă oră la Bruxelles

Bani în plus la salariu pentru români! Crește salariul minim?! Negocieri de ultimă oră la Bruxelles Sursa foto: Arhiva EVZ

O nouă rundă de negocieri pe seama salariului minim pe economie între Comisia Europeană și Parlamentul European s-a încheiat. Proiectul Comisiei Europene ar putea să stabilească un nivel de 50% din salariul mediu la nivelul tuturor statelor membre ale blocului comunitar astfel încât salariul minim pe economie din România ar putea crește la circa 3.500 de lei, potrivit europarlamentarului Rareș Bogdan. 

Discuțiile referitoare la impunerea unui salariu minim european au debutat în luna octombrie 2020, când Comisia Europeană a propus o directivă prin care era prevăzută acordarea unui salariu minim la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Demersurile în acest sens continuă, a transmis europarlamentarul Rareș Bogdan.

Salariul minim european: 50% din salariul mediu al Europei

Liberalul a anunțat, într-o intervenție televizată, că miercuri a luat sfârșit o altă rundă de negocieri între Comisia Europeană și Parlamentul European, pe această temă, iar proiectul privind salariul minim european ar urma să stabilească ca nivelul salariului minim „undeva la 50% din salariul mediu la nivelul Europei”.

„Sigur că sunt discuţii privitoare că în Luxemburg nu poate fi acelaşi salariu ca în România sau Bulgaria, pentru că nu e aceeaşi productivitate. Dacă se va impune acest lucru, România nu va mai avea ce să facă, pentru că va deveni lege”, a declarat Rareș Bogdan, într-o intervenție la România TV.

Ne puteți urmări și pe Google News

Circa 1.000 de lei în plus pentru angajații români

Politicianul PNL a explicat că dacă directiva va deveni lege, având, astfel, caracter obligatoriu, în România salariul minim ar crește de la suma de 2.550 lei la 3.500-3.600 de lei brut.

„E vorba de coşul zilnic şi de costurile cu coşul zilnic, cu cazarea, cu mâncarea, cu sănătatea, îmbrăcămintea. În cazul în care, până la urmă, ţările nordice vor reuşi să impună acest salariu minim, România nu va avea ce face, numai că, din punctul acesta de vedere, cheltuielile salariale care sunt deja uriaşe în special în sectorul bugetar, vor creşte şi mai mult”, a mai spus Rareș Bogdan.

„Statele membre vor evalua și raporta asupra gradului de adecvare a salariilor minime statutare și vor putea folosi valori indicative de referință pentru a-și orienta evaluarea gradului de adecvare a salariului minim statutar în relație cu nivelul general al salariilor brute, cum ar fi acele niveluri folosite în mod obișnuit în plan internațional, de 60% din salariul median brut și 50% din salariul minim brut. Aproape toate statele membre UE care au salariu minim statutar (cum este și România – n.r.) se situează sub acest nivel”, se arată într-un amendament depus de Comisia de muncă a PE la proiectul cu pricina.