Cel mai murdar loc din baie. Riscul de boli de plămâni este ridicat

Cel mai murdar loc din baie. Riscul de boli de plămâni este ridicat Cel mai murdar loc din baie. Puțini știu / Sursa foto: Pixabay

Cel mai murdar loc din baie a fost arătat de un medic dermatolog. Doctorul a explicat că acolo se strâng o mulțime de bacterii care pot provoca probleme de sănătate destul de grave.

Cel mai murdar loc din baie este chiar capul din dușul din baie. Puține persoane credeau că acest loc poate aduna atât de multe bacterii. Medicul dermatolog Scott Walter a explicat că aceste bacterii pot provoca leziuni ale plămânilor sau ale pielii. Doctorul a recomandat ca acest loc să fie curățat în mod regulat.

Dermatologul american a mai adăugat că învățat acest lucru la o conferință medicală la care a participat în acest an. Walter susține că în capul de duș se strâng colonii bacteriene, care pot să trăiască în cel loc foarte mult timp,

„Am învățat asta la o conferință de dermatologie în acest an. Coloniile bacteriene sunt ca o fortăreață, deoarece sunt foarte impenetrabile, și trăiesc în interiorul capetelor noastre de duș, conform studiilor”, a spus Scott Walter.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai murdar loc din baie adună o mulțime de bacterii

Dermatologul a mai adăugat că bacteriile se transformă într-o substanță vâscoasă, care nu se îndepărtează doar cu apă. Capul de duș trebuie frecat foarte bine și dezinfectat cu produse de curățenie. Aceste bacterii sunt cunoscute sub denumirea de biofilme și pot provoca afecțiuni ale pielii și probleme respiratorii.

Biofilmele sunt un agregat de microorganisme în care celulele se alipesc una de alta. Ulterior, ele se alipesc de o suprafață, precum este capul de duș. Printre bacteriile din biofilmele din capul de duș se pot afla: malassezia, acanthamoeba, pseudomonas, avium și lehoonella/mycobacterium.

duș, cap de duș, bacterii, apă

Bacteriile ascunse din capul de duș / Sursă foto: Arhiva EVZ

Persoanele care au un sistem imunitar slab, fumătorii sau cei care suferă de boli pulmonare fac parte din categoriile cele mai sensibile. Walter a mai adăugat că aceste bacterii pot fi una dintre cauzele bolilor de piele și a altor afecțiuni. Aceste bacterii afectează, mai ales, scalpul, ochii, urechile, tractul gastrointestinal, plămânii și pot provoca foliculită și infecție postoperatorie.

„Când faceți duș, aceste bacterii și ciuperci sunt aerosolizate, transformându-se într-un spray fin. Acestea pot ajunge în plămâni, pot afecta pielea și alte părți ale corpului”, a explicat dermatologul.

Ce bacterii se mai găsesc în capul de duș

De asemenea, tot în capul de duș se poate găsi și micobacteria, care afectează imunitatea. Dermatologul i-a îndemnat pe urmăritorii săi din online să curețe corect cele mai murdare zone din baie și le arată cum să facă acest lucru. Walter a explicat că, o dată la ceva timp, capul de duș trebuie scos și lăsat la înmuiat într-un bol cu oțet alb. Capul de duș va sta în oțet cel puțin patru ore sau chiar peste noapte.

„Micobacteriile sunt un tip de germeni. Există mai multe tipuri diferite. Cea mai comună provoacă tuberculoza. Alta cauzează lepra. Altele cauzează infecții care se numesc infecții micobacteriene atipice”, a mai spus Scott Walter.

@denverskindoc #stitch with @sidneyraz I had never known this until this year! Do you clean your shower head?! 🚿 #showerhead #biofilm #todayilearned #iwishiknew #showerheadclean #dermatology #seborrheicdermatitis #bacteria #opportunisticinfection ♬ original sound - Dr. Scott Walter MD | Derm