Bacalaureat 2024. Examenul continuă pentru elevii din minoritățile naționale

Bacalaureat 2024. Examenul continuă pentru elevii din minoritățile naționale Bacalaureat. Sursa foto: arhiva EVZ

Miercuri, 19 iunie,  continuă examenul de Bacalaureat cu proba competențelor digitale.  Absolvenții claselor a XII-a din minoritățile naționale vor susține miercuri și joi proba pentru evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

Bacalaureat 2024. O nouă probă de foc pentru candidați

După care, în perioada 25-27 iunie, examenul de Bacalaureat continuă cu probele lingvistice orale într-o limbă de circulație internațională.

În sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat sunt așteptați să susțină examenele aproximativ 134.000 de candidați, 119.000 din acest an școlar la care se adaugă alți 15.000 de candidați din sesiunile precedente.

La proba de competențe lingvistice, candidații vor fi examinați de doi profesori. Cel care a predat la clasă și un altul de aceeași specialitate, dar care a predat în aceeași unitate de învățământ. În cazurile în care acest criteriu nu poate fi îndeplinit, profesorii examinatori vor fi selectați din alte licee. La finalul examinării, candidații vor primi calificative de tip admis/respins.

Ne puteți urmări și pe Google News
Examen Bacalaureat

Examen. Sursa foto: Dreamstime.com

Probele sunt monitorizate audio-video

„Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate", precizează Ministerul Educaţiei.

Candidații examenului de Bacalaureat vor afla primele rezultate în 8 iulie, după care, cei nemulțumiți vor putea contesta rezultat în aceeași zi în intervalul orar 12:00-18:00. Rezultatele finale vor fi afișate pe 12 iulie. Sunt declarații admiși la examenul național de Bacaluareat candidații care au obținut cel puțin nota 5 la toate probele și cel puțin media 6 la probele scrise.

Bacalaureat

Bacalaureat. Sursa foto: Arhiva EvZ

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, sesiunea de vară

 • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
 • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
 • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D;
 • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
 • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
 • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;
 • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
 • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
 • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00;
 • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor;
 • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale, potrivit ministerului Educației.