Avioanele de luptă F-16 din Bulgaria vor fi dotate şi cu Viper Shield
- Iuliu Vlădescu
- 4 iulie 2024, 12:31
Avioanele de luptă F-16 din Bulgaria vor fi dotate şi cu sistemul de război electronic Viper Shield, potrivit unui anunț din Statele Unite ale Americii.
Echipamente de război radio-electronice pentru F-16.
Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii a încheiat un contract cu compania Lockheed Martin pentru a produce echipamente de război radio-electronice pentru avioanele de luptă F-16.
Bulgaria se numără printre țările cărora le vor fi livrate astfel de avioane militare americane, a anunțat Pentagonul pe site-ul său.
Prețul fix nu va depăși 520.400.000 de dolari. Lockheed Martin a fost ales să producă "sistemul de război electronic Viper Shield pentru F-16" pe baza unui contract anterior.
Slovacia, Taiwan, Bahrain și Maroc vor primi, la rândul lor, avioane cu Viper Shield
În afară de Bulgaria, celelalte țări care vor primi astfel de avioane militare americane echipate cu Viper Shield sunt Slovacia, Taiwan, Bahrain și Maroc. Contractul este de așteptat să fie dus la îndeplinire până la 30 iunie 2028.
Bulgaria a cumpărat în total 16 avioane F-16 în două tranșe pentru aproximativ 4,8 miliarde de leva. Primele avioane ar trebui să sosească anul viitor. Până atunci, țara se va baza pe avioanele MiG-29 sovietice.
Potrivit informațiilor neoficiale, în prezent zboară aproximativ cinci sau șase avioane, dar ambiția este de a repara mai multe motoare. SUA ne vor livra două avioane până la sfârșitul acestui an, dar vor rămâne acolo pentru pregătirea piloților.
Unde vor fi staționate noile avioane de luptă F-16 ale Bulgariei
Va fi fabricat încă un avion care, împreună cu celelalte două, va ajunge în Bulgaria până la sfârșitul primului trimestru al anului 2025. Alte trei vor veni în al doilea trimestru al anului viitor și încă două până la sfârșitul anului, pentru a avea opt.
Acestea trebuie să fie amplasate la Baza a III-a aeriană, cunoscută sub numele de "Graf Ignatievo", dar în acest scop aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiții.
În prezent, repararea acesteia rămâne în urmă și a devenit mult mai scumpă. Se preconizează că va costa mai mult de jumătate de miliard de leva, potrivit Mediapool.
(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)