Evenimentul Zilei > Justitie > Avertismentul lui Kovesi: Parchetul European va apăra nu doar cetăţenii, bugetul UE, ci şi Statul de Drept
Avertismentul lui Kovesi: Parchetul European va apăra nu doar cetăţenii, bugetul UE, ci şi Statul de Drept

Avertismentul lui Kovesi: Parchetul European va apăra nu doar cetăţenii, bugetul UE, ci şi Statul de Drept

Vorbind în cadrul sesiunii intitulate Pandemia de COVID-19 şi sistemul de justiţie: perspective europene, Kovesi a avertizat că va apăra şi Statul de Drept acolo unde va fi cazul.
Parchetul European va apăra nu doar bugetul şi cetăţenii UE, ci în cele din urmă şi statul de drept, în special în contextul pandemiei, când mai mulţi bani europeni merg către statele europene şi există mai multă flexibilitate în alocarea lor, a declarat vineri Laura Codruţa Kovesi, în cadrul unei dezbateri organizate online de ONG-ul Europuls din Bruxelles.

Independenţa sistemului de justiţie, care este esenţială pentru statul de drept

În primul rând faptul că în general vedem atacuri la statul de drept acolo unde există suspiciuni de corupţie sistemică şi fraudă, acolo unde s-a dezvoltat un întreg sistem de conexiuni între politicieni, oameni de afaceri, funcţionari publici, oameni care au acţionat în comun pentru fraudarea resurselor publice şi care vor să menţină controlul asupra resurselor publice. Al doilea element important când vorbim despre statul de drept este independenţa sistemului de justiţie. Independenţa sistemului de justiţie, care este esenţială pentru statul de drept, independenţa justiţiei nu este un privilegiu oferit judecătorilor şi procurorilor, ci este un principiu fundamental într-un stat de drept, a spus Kovesi.

Şi a continuat: Este evident că atunci când politicienii nu doresc o justiţie independentă şi, spre exemplu, încearcă să câştige cât mai mult influenţă asupra numirii judecătorilor şi procurorilor în funcţie sau asupra carierei acestora, este evident că scopul este de a folosi sistemul judiciar în alte scopuri şi putem spune că avem un atac la statul de drept.

Laura Codruţa Kovesi a subliniat rolul extrem de important pe care Pachetul European (EPPO) în apărarea statului de drept şi implicit în combaterea corupţiei şi a fraudei financiare.

Mă refer în special în această situaţie cu pandemia când, pentru prima dată, o să avem mai mulţi bani care merg către statele membre, mai multă flexibilitate, mai puţină rigurozitate în a respecta anumite reguli care până acum au fost implementate, ceea ce înseamnă un risc mai mare pentru a avea mai multe fraude cu fonduri financiare. Parchetul European va fi o parte din această soluţie şi prin activitatea pe care o va desfăşura va apăra în cele din urmă nu doar bugetul şi cetăţenii UE, ci va apăra în cele din urmă şi statul de drept, a spus primul procuror-şef european.

Laura Codruţa Kovesi a precizat că este conştientă că există multe întrebări când vine vorba de protejarea fondurilor europene şi reducerea corupţiei în UE.

De ce am avut nevoie de Parchetul European? În primul rând pentru că pentru prima dată avem un parchet la nivel european, o structură specializată care are competenţa de a efectua investigaţii de natură penală. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că o să avem o abordare de natură unitară în investigarea acestor fraude financiare. O să avem o armonizare a procedurilor în cadrul investigaţiilor şi a bunelor practici pentru toate sistemele de aplicare a legii la nivelul UE, va exista o prioritate şi o strategie clară în depistarea şi investigarea fraudelor cu fonduri europene, va exista o concentrare reală şi mai eficientă pe recuperarea daunelor şi a veniturilor infracţiunii, a mai subliniat Kovesi.

Exista o cunoaştere mai bună a tipologiilor, a modului în care aceste fapte sunt comise şi, în cele din urmă, o mai bună prevenire a acestui tip de criminalitate

Acum, cu EPPO, procurorul din România va pune mâna pe telefon, îl va suna colegul său din Olanda, din Germania, din celelalte state membre UE, va cere direct să fie ajutat cu furnizarea unor documente care sunt relevante în anchetă, cu identificarea unor tranzacţii financiare care au avut loc, iar toate aceste probe pot fi folosite direct în procesul penal, ceea ce va însemna o eficienţă mult mai mare în investigare, o eficienţă mult mai mare în recuperarea prejudiciilor, a subliniat Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi şi-a exprimat însă convingerea că experienţa tuturor procurorilor europeni care au fost numiţi în iulie şi împreună cu care constituim colegiul va aduce un plus de valoare în ceea ce înseamnă investigaţiile cu frauda financiară, cu criminalitatea transfrontalieră în domeniul TVA-ului şi în domeniul fiscal.

Cea de-a 8-a ediţie a Forumului EUROSFAT, cel mai mare forum anual de afaceri europene din România, s-a desfăşurat în perioada 12 – 16 octombrie, având în program dezbateri online pe tema viitorului Europei în concordanţă cu priorităţile Planului de Recuperare al UE: rezilienţă, digitalizare şi pactul verde, relatează Agerpres.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.